Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fracțiunile parlamentare care au înregistrat…

Fracțiunile parlamentare care au înregistrat cele mai multe inițiative legislative în 2018

Foto: TV8.md

Pe parcursul anului 2018 în Parlamentul R. Moldova au fost înregistrate 466 de inițiative legislative. Dintre acestea, cele mai multe au fost înaintate de fracțiunile parlamentare, 280 de proiecte. 

Cele mai multe inițiative legislative au fost înregistrate de fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat – 119 proiecte, urmată de Fracțiunea Partidului Socialiștilor – 46 de proiecte și Fracțiunea Partidului Comuniștilor – 21 de proiecte.

Pe parcursul anului 2018, Grupul Popular European a înregistrat în Parlament 14 inițiative legislative, Fracțiunea Partidului Liberal – 13,  Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova – 6, iar deputații neafiliați – 9 proiecte. Totodată, 52 de inițiative legislative aparțin unui grup de deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Guvernul a înaintat Parlamentului pentru dezbateri și aprobare 158 de proiecte de acte legislative, iar Președintele țării – 28 de proiecte.

Dintre toate proiectele înaintate în Parlament, 5 documente nu au intrat în procedură legislativă: 3 proiecte ale Fracțiunii PL, un proiect semnat de socialiști și altul aparținând democraților.

Potrivit raportului statistic, deputații au rostit în plenul Parlamentului 118 discursuri pe marginea proiectelor de acte legislative. Cele mai multe dintre ele, 36 la număr, au fost rostite de deputații PLDM.

În temeiul art. 73 din Constituţie, dreptul la iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a Găgăuziei, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.

Parlamentul de legislatura a XX-a, care şi-a încheiat mandatul la 30 noiembrie 2018, va intra în istorie prin adoptarea unui şir de legi controversate, criticate atât pe plan intern cât şi extern, dar şi prin migraţia masivă a deputaţilor şi crearea unei majorităţi care nu reflectă rezultatul ultimelor alegeri parlamentare.

În urma scrutinului legislativ din 30 noiembrie 2014, în Parlamentul R. Moldova de legislatura a XX-a (2014-2018) au ajuns cinci formaţiuni politice. Partidul Socialiştilor (PSRM), cu 25 de mandate, Partidul Liberal Democrat (PLDM), cu 23, Partidul Democrat (PDM), cu 19, iar Partidul Liberal (PL), cu 13 mandate. Ulterior, zeci de deputaţi şi-au părăsit formaţiunile pe listele cărora au venit în Legislativ. Majoritatea dintre ei s-au alăturat Partidului Democrat care a ajuns, astfel, să aibă peste 40 de mandate şi să deţină controlul asupra majorităţii parlamentare. În ultimii ani, Parlamentul R. Moldova a luat mai multe decizii criticate de partenerii externi, iar pe plan intern au provocat revolta cetăţenilor, care au ieşit la proteste.