Filip le-a reamintit ambasadorilor statelor UE că reforma justiției a fost făcută cu ajutorul experților europeni

După ce ieri, 6 iulie, Delegația UE în R. Moldova a publicat un comunicat de presă despre întâlnirea ambasadorului UE, Peter Michalko, și a ambasadorilor statelor membre UE, acreditați la Chișinău cu premierul Pavel Filip și membrii Guvernului, astăzi, 7 iulie, Guvernul vine cu o replică. Executivul sugerează că din comunicatul europenilor au fost excluse „în mod neașteptat” mai multe precizări importante și că s-a făcut referire doar la informația expusă de către una dintre părți.  

„La inițiativa prim-ministrului, la această întâlnire a participat și Cabinetul de miniștri, care a dorit sa transmită poziția Guvernului față de rezoluția votată în Parlamentul European”, se arată în comunicat.

Principalele teze care au fost transmise de către Pavel Filip participanților la întâlnire:

 • Rezoluția votată de Parlamentul European este una incorectă față de Guvern și politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziției, care în acest mod doresc să obțină dividende electorale, lovind în cetățenii țării.

„Premierul a făcut, de asemenea, referință la discuțiile avute zilele trecute cu mai mulți europarlamentari, inclusiv din grupul politic care a votat rezoluția. Aceștia au conformat că decizia de stopare a finanțării este una politică și nu are nici o legătură cu evaluarea activității Guvernului. Aceste lucruri s-au văzut și în timpul dezbaterii din Parlamentul European, care a fost total lipsită de interes chiar și din partea semnatarilor rezoluției, sala fiind aproape goală pe parcursul discuțiilor, ceea ce indică faptul că decizia de vot a fost stabilită cu mult timp înainte și fără dorința ca subiectul să fie dezbătut în mod consistent și să fie ascultate toate opiniile”.

 • Prim-ministrul a reamintit că domeniul pentru care unii critică acum R. Moldova, cel al justiției, a fost reformat cu asistența experților europeni.

„Premierul a atras atenția că dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este responsabilitatea, atât a Guvernului, cât și a partenerilor europeni care au participat la realizarea acestor reforme, implementate în totalitate de autoritățile țării noastre, așa cum s-a cerut”.

 • Prim-ministrul i-a asigurat pe ambasadori că Guvernul pe care îl conduce va rămâne ferm angajat pe calea europeană, singura direcție strategică viabilă pentru modernizarea țării. 

„În pofida acestei rezoluții abuzive și politice față de Republica Moldova, Guvernul va continua să implementeze reformele pe care și le-a asumat și chiar să demareze unele noi, inclusiv reforme care nu sunt convenite în angajamentele cu UE, reforme care însă sunt necesare pentru atragerea de noi finanțări, pentru creșterea încasărilor la buget, pentru modernizarea unor sectoare importante ale statului”.

 • A fost punctat și faptul că este incorect ca printr-o decizie politică absolut subiectivă să fie stopați banii care erau destinați, printre altele, suplimentării hranei copiilor din grădinițe. 

„Prim-ministrul a vorbit ambasadorilor UE și despre rezultate bune înregistrate în acest an pe plan economic de către Guvern, care permit ca toate proiectele începute să fie finalizate, astfel încât cetățenii să nu aibă de suferit în nici un fel în urma deciziei de amânare a finanțării din partea UE”.

 • Prim-ministrul i-a mai anunțat pe ambasadorii UE că după această rezoluție incorectă față de R. Moldova, Guvernul a înțeles ca trebuie sa comunice mai mult cu oficialii UE, să-i informeze permanent și direct în legătură cu ceea ce se întâmplă în Moldova, astfel încât sa nu mai fie situații în care aceștia sa ajungă să ia decizii în baza informațiilor eronate transmise de opoziție. â

„Prim-ministrul consideră că întâlnirea de ieri cu ambasadorii a fost o ocazie bună pentru a le transmite și opinia Guvernului privind rezoluția votată și le mulțumește oficialilor europeni pentru prezența la această întâlnire, precum și pentru sprijinul pe care îl acorda constant Republicii Moldova. Premierul Pavel Filip consideră că astfel de momente neplăcute, cum a fost votarea unei rezoluții politizate și incorecte față de R. Moldova, trebuie să fie depășite prin intensificarea dialogului și prin înțelegerea cât mai corectă a așteptărilor pe care le au cetățenii de la parteneriatul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

Ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit ieri, 6 iulie, cu prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, și membri ai guvernului pentru a-i informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău. Au fost reamintite așteptarile Uniunii Europene că autoritățile R. Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Reporter

  Reforma justiției s-a făcut cu ajutorul europenilor, dar justiția a fost capturată cu banii lui Plahotniuk! Și ce poate să mai spuie acum prostălanul ăsta, care-i și el capturat?!

 2. Lelea

  In primul rind reformele chiar si daca se fac dar nu se schimba demnitarii corupti si hapsiini de bani e ca si cum nu le faci.E inutil sa schimbi burduhul si sa lasi vinul otetit in burduhl nou ! Filip ori nu e in toate mintile ori ne are de prosti.Si cind zice ca banii erau pentru hrana copiilor, chiar o zice haioasa.Face abuz de increderea si mila europenilor.E cam ieftin modul de a stirni mila in europeni si ura in cetateni.Filip, mars la loc-2, nu ai invatat tema pe acasa.

 3. Victor Strătilă

  Premierul Filip are perfectă dreptate!

  Atât doar că ar mai trebui să aibă curajul să spună şi lucrurilor pe nume!
  Şi anume cine sunt “eroii” care au “fericit” Republica Moldova cu aşa “reforme” a justiţiei.
  Ţara trebuie să-şi cunoască “eroii”. Vorba lui Caragiale – dacă e trădare, fie! Dar cel puţin s-o ştim şi noi!
  Mă refer la “reforma din rădăcină” (vorba “marelui reformator”) care a adus colapsul Sistemului Naţiomal de Integritate.
  Sistem, care deja de 2 ani de zile nu mai funcţioneză spre fericirea corupţilor şi a susţinătorilor acestora!
  Acest colaps a fost făcut intenţionat de anumute persoane cu funcţii înalte (şi mai puţin înalte), cu susţinerea anumitor ONG-uri, precum şi cu suportul finaciar al României, care a finanţat “reforma din rădăcină” cu circa 4 milioane de lei!
  Şi dacă premierul Filip întradevăr îşi doreşte să triumfe adevărul în Republica Moldova, ar trebui să demareze o anchetă pentru a elucida circumstanţele sabotării luptei cu corupţia prin metoda “reformei din rădăcină” deja de 2 ani!
  Desigur şi DNA-ul din România, ar trebui să demareze o anchetă, prin care să elucideze cum banii Guvernului Român contribuie la sabotarea luptei cu corupţia în Republica Moldova deja de 2 ani!
  Dar asta e de domeniul science fiction, pentru că în 2015 când căutam aliaţi pentru a preveni colapsul Sistemului Naţional de Integritate, m-am întâlnit cu Ambasadorul României la Chişinău precum şi cu Ambasadorul UE, care au rămas muţi şi surzi la avertismentele mele despre faptul că “reforma din rădăcină” a Sistemului Naţional de Integritate nu este decât o sabotare a luptei cu corupţia pe cel puţin 2 ani!
  Şi tot ei ne critică astăzi că “reforma nu merge cum trebuie”! Ce să ne mai mire în ţara asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *