Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expulzarea diplomaților ruși: o cronică…

Expulzarea diplomaților ruși: o cronică a evenimentelor

Care este motivul?

Totul a început odată cu atacul neurotoxic asupra fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în Salisbury, Marea Britanie. Ex-colonelul serviciului rus de informaţii militare (GRU) și fiica lui au fost otrăviți la 5 martie curent, cu substanța neurotoxică „Noviciok”, elaborată în F. Rusă. Specialiștii care investighează cazul au găsit cea mai mare concentrație a substanței chiar în fața casei lor, anunță Euroradio.

Cum au evoluat evenimentele?

La 14 martie, Theresa May a declarat în Parlament că până pe 21 martie, 23 de diplomați ruși, suspectați că ar fi ofițeri neidentificați ai serviciilor speciale ruse, trebuie să părăsească Marea Britanie. Astfel, circa 40% din toți diplomații ruși care activează în Regatul Unit al Marii Britanii au fost expulzați.

La 26 martie, administrația SUA a anunțat expulzarea a 48 de diplomați ruși și a 12 angajați diplomatici ai misiunii permanente rusești la ONU din New York. Consulatul din Seattle va fi închis. Autoritățile americane au pus la dispoziție o săptămână pentru acest lucru.

În aceeași zi, Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a anunțat că alte 14 țări europene au decis expulzarea diplomaților ruși, în contextul investigației privind otrăvirea fostului colonel GRU, Serghei Skripal în Salisbury.

Chiar și unele țări europene care duc o politică favorabilă Rusiei (de exemplu, Italia și Ungaria) s-au alăturat acțiunii de protest. Autoritățile își explică poziția prin inadmisibilitatea utilizării unor astfel de atacuri precum în cazul lui Serghei Skripal și a fiicei sale. Majoritatea țărilor susțin că diplomații expulzați ar putea fi agenți secreți ai serviciului rus de informaţii militare.

La 27 martie Belgia, Irlanda, R. Moldova și Australia s-au alăturat listei țărilor care au anunțat anterior expulzarea diplomaților ruși. O decizie în acest sens a fost luată și de NATO. Organizația a eliminat șapte diplomați care au lucrat în misiunea rusă în cadrul alianței. În R. Moldova trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse au fost declarați persona non gratae șiau fost obligați să părăsească teritoriul țării în următoarele 7 zile.

„Acest lucru dă Rusiei un mesaj clar că comportamentul său inacceptabil și periculos are costuri și consecințe”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunțând exilul.Și aceasta se datorează lipsei de răspunsuri constructive a Rusiei la ceea ce sa întâmplat în Salisbury”, a mai adăugat acesta.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, drept răspuns, a numit expulzarea diplomaților ruși „rezultatul presiunii colosale, șantajul colosal, care este acum principalul instrument al Washingtonului pe scena internațională”.

Lista completă a țărilor care au expulzat diplomați ruși:

SUA: 60
Marea Britanie: 23
Ucraina: 13
NATO: 7
Canada: 4
Franța: 4
Germania: 4
Polonia: 4
Cehia: 3
Lituania: 3
R. Moldova: 3
Albania: 2
Australia: 2
Danemarca: 2
Italia: 2
Olanda: 2
Spania: 2
Belgia: 1
Croația: 1
Estonia: 1
Ungaria: 1
Irlanda: 1
Finlanda: 1
Letonia: 1
Macedonia: 1
Norvegia: 1
România: 1
Suedia: 1

Cel puțin 151 de diplomați ruși urmează a fi expulzați. Este cea mai masivă expulzare a diplomaților ruși de la „Războiul Rece” încoace.

Răspunsul Federației Ruse: 60 de diplomaţi americani trebuie să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse până pe 5 aprilie 2018

La 29 martie, Federația Rusă a anunțat că va expulza 60 de diplomaţi americani din Rusia şi va închide Consulatul SUA din oraşul Sankt-Petersburg, ca reacţie la măsuri similare dispuse de preşedintele american, Donald Trump, după atacul neurotoxic din Marea Britanie. În total, Rusia ar urma să expulzeze aproximativ 150 de diplomaţi din zeci de țări, anunță Mediafax.

Pe baza principiului reciprocităţii, ca măsură de retorsiune, 58 de funcţionari ai Ambasadei SUA din Moscova şi doi funcţionari de la Consulatul american din Ekaterinburg au fost declaraţi personae non gratae, din cauza activităţilor incompatibile cu statutul diplomatic. Vor trebui să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse până pe 5 aprilie 2018″, a declarat Serghei Lavrov, precizând că măsuri simetrice vor fi luate împotriva tuturor ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că decizia Rusiei de a expulza diplomații americani nu are nicio justificare și că Rusia nu ar trebui să se comporte ca o victimă, relatează Euronews.

„Noi nu considerăm acest pas o măsură diplomatică reciprocă. Pentru atacul teribil asupra cetățeanului britanic și a fiicei sale, poartă răspundere Federația Rusă. Repet, aceasta înseamnă că Rusia a încălcat Convenția privind interzicerea utilizării armelor chimice, folosind substanța Noviciok”,  a declarat reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, Heather Neuart.

Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) este în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. Starea fiicei lui, Iulia Skripal, s-a ameliorat. Un poliţist care a intervenit a fost, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6).

Surse: Euroradio, Mediafax, Euronews, the Guardian
Foto: Ambasada Federației Ruse în R. Moldova