EXPERIMENT/ Cenzură pe pagina premierului. Comentariile incomode sunt șterse, iar persoanele sunt blocate

Libertatea de exprimare este îngrădită pe pagina de Facebook a premierului Pavel Filip. Persoanele care scriu comentarii critice la adresa guvernării pe pagina oficială a prim-ministrului sunt blocate, iar mesajele acestora sunt șterse de către administratorii paginii.

Update:  Consiliera lui Filip, despre cenzura de pe pagina de facebook a premierului

Pe 18 octombrie, una dintre reportele ZdG a scris un comentariu pe pagina de Facebook a premierului, în care l-a întrebat ce „secrete” conține lista de reforme ce i-a fost înmânată de comisarul european Johannes Hahn. Comentariul a fost plasat atât pe pagina de Facebook a lui Pavel Filip, cât și pe pagina Guvernului. La scurt timp, comentariul de pe pagina premierului a dispărut, iar reportera a fost blocată. La fel, a dispărut și comentariul publicat pe pagina de Facebook a Guvernului, însă reportera nu a fost blocată.

Anterior o altă reporteră ZdG a fost interzisă pe pagina de Facebook a lui Pavel Filip după ce i-a sugerat acestuia că „nu fac bine la imaginea unui premier” numeroasele comentarii de apreciere publicate din numele unor profiluri false de facebook.

Am decis să facem un experiment și am lăsat un alt comentariu, de pe profilul unui alt reporter al ZdG. Pentru că Pavel Filip a scris că le-a vorbit celor prezenți la Adunarea PDM de duminică despre reformele realizate de guvernare, l-am întrebat de ce nu le comunică cetățenilor și despre îngrijorările Uniunii Europene cu privire la situația din R. Moldova.

Supriză însă, comentariul pe care l-am lăsat, la fel ca și alte comentarii critice la adresa premierului plasate de alți utilizatori, a fost șters în mai puțin de o oră. Mai mult decât atât, administratorul paginii lui Pavel Filip i-a blocat profilul reporterului ZdG, astfel încât acesta să nu mai poată lăsa comentarii la postările premierului.

În schimb, pe pagina lui Pavel Filip sunt păstrate doar comentariile de admirație și de apreciere la adresa guvernării.

Contactată de Ziarul de Gardă, Marina Nani, consultant principal, Direcția comunicare și protocol a Guvernului, ne-a comunicat că pagina de Facebook a premierului este administrată de către angajații Direcției comunicare și protocol. Întrebată de ce comentariile critice la adresa guvernării sunt șterse, aceasta a declarat că nu ne poate oferi informații și să o contactăm pe Stela Nistor, consiliera premierului. Contactată telefonic, Stela Nistor nu ne-a răspuns la apel.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Daniela

    Voi parcă nu tot ștergeți comentariile incomode și parcă nu tot blocați utilizatorii. Să fim serioși.

  2. Lider Moldovan

    ILUZII DEȘARTE

    Dacă cineva crede că oligarhul uzurpator Plahotniuk și-a pus un prim ministru de BUZUNAR cât de cât OM se înșală amarnic. Acesta trebue numaidecât să corespundă cerințele oligarhului și să fie tot atât de fățarnic, cinic, viclean și minciunos ca însuși oligarhul!

    Acta numai pare că “locatarul” buzunarului OLIGATHULUI Pavel Filip este călugăr smerit cu palmele strânse sub barbă și se roagă lui Dumnezeu. Dumnezeul lui este Necuratu, adică “răul din umbră” Plohoteniuk-Plahotniuk, iar Cerul lui este la GBC (Global Business Centre) de pe bulevardul Dimitrie Cantemir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *