Epopeea din CMC: acuzații între fracțiuni și o nouă ședință amânată

Consilierii municipali s-au adunat astăzi pentru a continua ședința începută încă pe 14 iunie, la fel ca în zilele trecute însă, din lipsă de cvorum, aceasta a fost amânată. După doar o oră de la începerea ședinței, aceasta s-a încheiat cu acuzații, iar biroul permanent al Consiliului municipal nu a stabilit când va fi continuată.

În demararea ședinței, președintele fracțiunii PL în CMC, Ion Cebanu, și-a exprimat dezacordul față de decizia instanței de anulare a alegerilor locale. În acest context, Igor Călin, consilier PPEM, a propus încheierea ședinței: „Dacă avem așa justiție și s-a invalidat mandatul, propunem să închidem ședința pentru că avem multe proiecte de decizie care ridică mai multe semne de întrebare. Când va fi validat mandatul, noua echipă va forma ordinea de zi revizuită”.

Cu această propunere au fost de acord și socialiștii, doar că aceștia au insistat mai întâi pe aprobarea proiectului cu privire la procurarea a 12 autospeciale pentru regia „Autosalubritate”.

„Aș fi de acord să închidem ordinea de zi, dar nu o să o închidem pentru că stau în sală liberalii, care vorbesc una de la tribună, dar nu o să plece”, a menționat Ion Ceban.

În timpul discursului lui Ceban, consilierii liberali s-au ridicat de pe scaune și au părăsit sala fără a face vreun comentariu.

„Au fugit din sală pentru că au înțeles că nu le vom vota proiectele funciare și o să le criticăm pe fiecare. Pot să vă arăt pe fiecare punct ce dezastru au propus. Au fugit pentru ca să nu avem cvorum, ca să nu putem închide ședința, astfel încât proiectele lor de pe ordinea de zi să rămână”, a comentat Ceban.

Apelat ulterior de ZdG, Ion Cebanu, președintele fracțiunii liberalilor în CMC, a declarat că a părăsit sala din cauza acuzațiilor pe care le-au adus socialiștii, dar și în contextul deciziei instanței de a invalida alegerile locale.

După ce au aprobat două proiecte, ședința a fost întreruptă din lipsă de cvorum. Acum urmează ca Biroul permanent al CMC să decidă când va avea loc continuarea ședinței.

Contactat telefonic, secretarul CMC, Adrian Talmaci, ne-a informat că nu a fost stabilită o zi în care va fi continuată ședința: „Nu s-a ajuns la un numitor comun. Fracțiunile se acuză între ele”.

După o pauză de aproape patru luni, ședința Consiliului Municipal Chișinău a fost planificată pe 14 iunie, iar pe agendă au fost trecute 43 de proiecte. Până astăzi, 19 iunie nu au fost examinate însă doar 17 dintre ele, chiar dacă în acest interval de timp consilierii s-au întâlnit de patru ori pentru a continua ședința.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *