Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După discuțiile despre o declarație…

După discuțiile despre o declarație „pentru reconfirmarea vectorului european”, PSRM propune „politică externă echilibrată”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat miercuri, 18 februarie, despre o declarație „cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova în interesul cetățenilor”. Aceasta va fi propusă deputaților spre aprobare.

Socialiștii susțin că „partidele politice pot să fie doar pro-Moldova. Întrebați dacă este o coincidență cu sloganul democraților anunțat anterior, ei au menționat că „nu este o coincidență” și că promovează această idee din 2011.

„Dacă lui Plahotniuc i-a plăcut această ideea sau a vociferat-o, nu înseamnă că îi aparține și noi trebuie să ne dezicem de această noțiune”, a comentat Vlad Batrîncea.

„Pornind de la interesul poporului nostru multietnic, de a prospera în pace și armonie socială, Parlamentul susține că prioritatea președintelui țării și a Guvernului trebuie să fie cursul politicii externe echilibrate. Aceasta presupune realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federația Rusă și a noilor proiecte integraționiste din spațiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreuna cu Statele Unite ale Americii, dar și cu vecinii noștri România și Ucraina. În același context, e nevoie să fortificăm și relațiile cu toate statele membre ale Uniunii Europene și ale CSI. De asemenea, reiterăm sprijinul pentru principiul neutralității țării noastre și susținem dorința majorității cetățenilor ca Republica Moldova să nu adere la vreun bloc militar internațional”, se arată în declarația propusă de PSRM.

„De două săptămâni încercăm să ne întâlnim cu reprezentanții PDM pentru a definitiva textul final al Declarației pentru reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic și ireversibil de Integrare Europeană. Deși colegii din PDM au avut o contribuție consistentă la elaborarea documentului prin schimbul de e-mailuri, totuși au evitat să discutăm pe viu pentru a finaliza documentul. Ieri noaptea am înțeles de ce”, a scris azi Mihai Popșoi, vicepreședinte al Legislativului din partea PAS.

Citiți opinia democratului Dumitru Diacov aici.