Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, după hotărârea Curții Constituționale:…

Dodon, după hotărârea Curții Constituționale: „Niciun fel de suspendare. Se tem de impeachment”

Președintele Igor Dodon critică dur hotărârea Curții Constituționale de astăzi, 17 octombrie, și amenință judecătorii Curții că „vor răspunde” după alegerile parlamentare din 2018. De asemenea, Dodon declară că nu va semna niciun decret cu care nu este de acord, indiferent de deciziile Curții Constituționale. Referindu-se la o eventuală încercare de a fi înlăturat din funcție, Dodon a declarat că actuala guvernare se teme să inițieze procedura de impeachment pentru că nu ar avea sprijinul populației.

„Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar categoric nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituționale. Altfel decât uzurparea puterii în stat aceste acțiuni nu pot fi numite. O să răspundeți pentru asta. Vine timpul. Fiecare acțiune și decizie a dvstră o să fie examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. O să fie altă componență a Curții Constituționale și pentru fiecare decizie, fiecare dintre dvstră veți răspunde”, a declarat președintele în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, Igor Dodon a ținut să precizeze cum se traduce, la modul practic, decizia Curții Constituționale. „Decizia de astăzi înseamnă că dacă președintele țării nu este de acord cu opinia majorității parlamentare sau a guvernului și nu semnează decretele pentru a promova în funcție persoanele pe care ei le consideră oportune, dar președintele consideră că nu, pun președintelui două variante: sau cedez, conform deciziei Curții Constituționale de astăzi și semnez decretul, sau eu nu cedez și nu semnez decretul și atunci responsabilitatea pentru acest decret, pentru această numire, revine președintelui parlamentului sau guvernului. Ei vor să mă oblige să aleg între acestea două în speranța că eu voi ceda. Eu nu voi ceda. Eu nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Dacă consider că acest decret, această persoană este în detrimentul intereselor statului, eu nu-l voi semna indiferent de decizia Curții Constituționale. Să semneze Candu sau Filip și să-și asume responsabilitatea pe fiecare persoană în parte. De fiecare dată când președintele nu semnează un decret de promovare în funcție, pe fiecare caz, parlamentul se adresează Curții Constituționale, în baza deciziei de azi, și Curtea Constituțională spune că da, președintele nu a semnat, semnează Candu”, a afirmat Dodon.

Președintele s-a referit și la o eventuală încercare de a fi înlăturat din funcție, declarând că actuala guvernare se teme să inițieze procedura de impeachment (demitere) a președintelui. „Cineva spunea că președintele deja a fost suspendat. Niciun fel de suspendare. Se tem de impeachment. De ce nu au început azi procedura de impeachment? De ce nu ați spus că mergeți în fața poporului? Vă temeți? Și foarte corect vă temeți”, a declarat Dodon, adresându-se exponenților guvernării.

Curtea Constituțională a R. Moldova a decis astăzi, 17 octombrie, că președintele Igor Dodon a încălcat grav Constituția R. Moldova refuzând repetat desemnarea candidatului propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru al Apărării, ceea ce poate servi drept temei pentru instituirea interimatului funcției.