Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, după demisia judecătorilor CC:…

Dodon, după demisia judecătorilor CC: Urmează să demareze în regim de urgență numirea noilor judecători

Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii ar urma să demareze în regim de urgență procedurile aferente numirii judecătorilor constituționali. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ce judecătorii Curții Constituționale și-au dat demisia in corpore.

„Salut decizia judicioasă, deși întîrziată, a membrilor Curții Constituționale a Republicii Moldova. Or, această soluție a fost unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar și una mult așteptată nu doar la nivel național. Numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanță deosebită în lumina ultimelor evenimente naționale, dar și a aprecierilor exprimate de partenerii externi. Astfel că, acest exercițiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrității, profesionalismului, ireproșabilității și nu în ultimul rînd, cel al obiectivității”, a menționat șeful statului într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Între 7-9 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile au coincis cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament, prin care a fost ales speakerul și votat Guvernul Sandu, și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

Deciziile CC au trezit mai multe critici și au fost puse sub semnul întrebării de mai mulți experți și oficiali, inclusiv internaționali.

În urma deciziilor luate de Curtea Constituțională, mai mulți experiți, politicieni, juriști, dar și membri ai societății civile, au solicitate demisia judecătorilor Înaltei Curți.