Dodon a promulgat, în regim de urgență, Legea cu privire la anularea sistemului electoral mixt

Președintele Igor Dodon anunță că a promulgat, în regim de urgență, anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Modificarea a fost promulgată la doar o zi după ce Parlametul a votat în lectură finală mai multe modificări la Codul electoral.

Igor Dodon a promulgat legea cu privire la anularea sistemului mixt de vot, asta deși, în iulie 2017, a promulgat trecerea la sistemult mixt, pentru care anterior și-au dat votul PSRM și PDM.

„Necesitatea anulării sistemului electoral mixt a apărut în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova”, menționează șeful statului.

Legea promulgată astăzi de șeful statului mai presupune și modificări la noțiunea „alegerilor generale”, care vor reprezenta orice tip de alegeri care au loc într-o singură zi, de duminică, iar în secțiile de votare din străinătate, alegerile generale vor avea loc timp de două zile (sâmbătă și duminica).

Totodată, potrivit acestei Legi, au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarațiile de propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate. 

O altă modificare constă în excluderea prevederii referitoare la agitația electorală. Astfel, în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate în internet sau pe afișele expuse anterior. 

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare, constituind 5% pentru un partid, 7% – pentru un bloc electoral, 2% – pentru un candidat independent. 

Cu referire la finanțarea campaniilor electorale, deputații au aprobat ca plafoanele donațiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice. În cazul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării, acest plafon nu va depăși 3 salarii medii lunare pe economie. O persoană fizică va putea face donații în numerar în sumă de până la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare. 

Totodată, listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidați la fiecare zece locuri. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *