DOC/ Salariu modest de primar și datorii de peste 70 de milioane de lei. Ce avere declară Ilan Șor

Ilan Șor, primarul de Orhei care și-a suspendat recent activitatea pentru a participa la alegerile parlamentare, și-a făcut publică averea. Controversatul om de afaceri declară venituri modeste, însoțite de datorii de milioane de lei.

Potrivit declarației de avere și interese pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 27 decembrie 2018, Șor a avut un salariu de circa 124 de mii de lei în funcția de primar de Orhei, adică, în mediu, circa 5 mii de lei lunar. Soția sa, interpreta Jasmin, ar fi câștigat în această perioadă aproximativ 4 milioane de ruble.

Raportat la aceste venituri modeste, Ilan Șor are datorii de milioane. Începând cu 2015, primarul de Orhei a luat împrumuturi de peste 70 de milioane de lei cu o rată a dobânzii de 0%. Cel mai recent împrumut a fost luat în 2018, în valoare de 20 de milioane de lei, scandent în 2023. În 2016 primarul de Orhei a mai luat trei împrumuturi, în valoare totală de 349 mii de euro și 34 de milioane de lei, scadente până în 2021. Un alt împrumut de 16 milioane de lei a fost contractat și în 2017, urmând ca Șor să îl înapoieze până în 2022.

Liderul Partidului Șor declară că deține două apartamente de 239 m2, și respectiv 158 m2, pe care le-a obținut în 2013 și 2000. Primarul de Orhei declară și o casă de locuit de aproximativ 200 m2, a cărei valoare ar ajunge peste 4 milioane de lei.

Ilan Șor conduce un autoturism de model Bentley Continental, fabricat în 2010, pe care l-a obținut în 2014 la un preț de 2,5 milioane de lei. În declarația de avere au mai fost trecute și două automobile de model Gaz 2410 și Toyota, obținute în anii 90.

Primarul de Orhei deține bunuri prețioase și colecții de artă care au fost însă blurate în declarația sa de avere. Pe lângă conturile deschise în mai multe bănci din țară, Ilan Șor declară și o cotă parte de 0,8931%, cu valoarea de cumpărare de 193 500 lei, la Avantage SRL, afacere administrată de Ilona Şor, despre care presa scria anterior că ar fi mama vitregă a lui Ilan.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Dosarul a fost transmis în magistraților Evghenii Dvurcenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă de la Curtea de Apel Cahul, după ce președintele Curții de Apel Chișinău a invocat că în instanța pe care o conduce și care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru examina cauza.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Lider Moldovan

    Așa salariu MODEST pentru bietul J****? Da ce, asta-i AUȘVIȚ, sau ce dracu? Și după asta vă mai jăluiți, că va furat MILIARDELE? Da cu așa salariu, din ce-ați vrut să trăiască bietul J****?

  2. ivancelgroaznic

    Asa datori la sarmanul Ilan !!! Da unde este comunitatea lor, sa ajute pe betul datornic ? Nu se poate asa ceva … Rusine la Plaha, Dondon de lo lasat sa conduca doar un amarit de Bentlei, masina saracului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *