Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Donații de aproape 8…

DOC Donații de aproape 8 milioane de lei. Cine sunt finanțatorii partidului Șor și cum au fost cheltuiți banii

Ilan Șor a plecat din R. Moldova în aceeași perioadă cu Vladimir Plahotniuc

Donații în mărime de aproape 8 milioane de lei și cheltuieli pentru campania electorală de circa 2,7 milioane de lei. În primele șase luni ale anului, partidul politic „Șor” a cheltuit circa 7,9 milioane de lei, iar cele mai mari venituri au reprezentat donațiile din partea companiilor Dufremol și Avantage, administrate de familia lui Ilan Șor.


La începutul anului 2018, în contul partidului se numărau aproape 15 mii de lei, la care s-au adăugat ulterior aproape opt milioane de lei. Partidul a primit subvenții de la bugetul de stat în mărime de aproximativ 42 de mii de lei, iar cel mai substanțial venit a fot cel din donații. Pentru partidul lui Ilan Șor au fost efectuate în total donații în mărime de 7,9 milioane de lei.

Principalii donatori ai partidului sunt Avantage SRL, la care Șor deține o cotă parte de 0,8931%, afacere administrată de Ilona Șor, dar și Dufremol SRL, administrată tot de Ilona Șor, despre care presa scria anterior că ar fi mama vitregă a lui Ilan. Cele două companii au donat în total 4,9 milioane de lei.

Donații de peste trei milioane de lei au venit și din partea a circa 60 de persoane fizice. Și în acest caz, cea mai mare donație, în mărime de 300 de mii de lei vine de la Ilona Șor. Donații de 100 de mii de lei au fost efectuate de Bublii Liubovi, iar Sergiu Pavlușcenco a donat 120 de mii de lei. Cei doi figurează drept fondatori la „Aerofood” SRL, firmă care gestionează mai multe localuri amplasate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău.

Printre donatorii care au oferit câte 100 mii de lei se numără și Valentina Robu.  Alți 100 mii de lei sunt donați de antreprenorul Vadim Fotescu, care administrează firma „Profistaff”, specializată în realizarea soft-urilor şi a altor produse de IT. Donații de 200 de mii de lei au fost oferite și de Arcadie Ciochină, directorul general „Aeroport Handling”, care mai este membru în Consiliul de Administrare al companiei „Avia Invest”, deţinătoarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Ceilalţi donatori au oferit mijloace băneşti care variază între 2 mii de lei şi 80 mii de lei.

Informațiile despre funcțiile pe care le ocupă donatorii partidului sunt anonimizate.

În primele luni ale anului, din buzunarul partidului au fost scoși circa 1,6 milioane de lei pentru întreținerea sediului, iar pentru presă și materiale promoționale s-au cheltuit aproape 1,8 milioane de lei. În raport au mai fost trecute circa 2,7 milioane de lei pentru alte cheltuieli, iar momentan soldul mijloacelor bănești ale partidului număr peste 64 de mii de lei.

În același timp, partidul nu declară nici un leu pentru deplasarea în țară sau în străinătate, sau pentru organizarea întrunirilor și a manifestațiilor publice.

Foto: partidulsor.md