Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cum motivează Judecătoria Chișinău…

DOC Cum motivează Judecătoria Chișinău hotărârea de invalidare a alegerilor

La aproape 24 de ore de la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor locale din 3 iunie, Judecătoria Chișinău a redactat motivarea hotărârii și a făcut-o publică. La baza deciziei se află motivul agitației electorale pe care ambii candidați ar fi făcut-o în ziua alegerilor.

În motivarea hotărârii se precizează că pe parcursul zilei de 3 iunie, Andrei Năstase ar fi efectuat agitație electorală prin intermediul live-video: „Instanța a considerat că, cu toate că în adresările sale către alegători, concurentul electoral îi îndemna să se prezinte la vot, și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, acțiunile lui reprezintă agitație electorală. Instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot”.

Andrei Năstase  a explicat că este discutabil faptul în ce măsură această agitație a afectat rezultatul alegerilor. Liderul PPDA a mai menționat că este de compentența Comisie Electorale Centrale să stabilească dacă această încălcare a influența rezultatele votării, așa cum prevede Codulel ectoral, dar nicidecum instanța de judecată care soluționează prezenta chestiune.

Năstase consideră că nu este demonstrat că chemările la vot au avut impactul invocat, deoarece nici jumătate din cei care au vizionat live-urile nu au fost la alegeri, or, aceștia ar fi putut fi persoane care se află la țară, din diasporă, cetățeni care nu au drept de vot, etc.
Aceeași încălcare a fost constată și în cazul lui Ion Ceban, care în ziua alegerilor a îndemnat alegătorii să iasă la vot, atât prin intermediul paginii sale de Facebook, cât și prin intermediul mai multor mijloace media, reieșind din înscrisul cercetat în procesul examinării cauzei.

„Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor”, se menționează în motivarea hotărârii.

Instanța de judecată a mai punctat că agitația electorală, care a fost adresată unui număr de persoane, mai mare decât diferențe de voturi dintre candidați, atestă faptul, că alegerile, la finalul lor, au fost alterate de comportamentul celor doi candidați electorali.

„Din motivele expuse, instanța de judecată constată că sunt suficiente motive pentru a nu confirma legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău”, se precizează în hotărâre.

Decizia de invalidare a alegerilor a fous luată după două săptămâni de când Năstase a fost ales primar al capitalei cu circa 52% din voturi. Andrei Năstase și Ion Ceban au contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Procesul de validare a mandatului de primar a fost tergiversat după ce socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe Năstase pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală și după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparțialitate la judecarea cazului.

Foto: privesc.eu