Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cheltuielile partidelor fără donații…

DOC Cheltuielile partidelor fără donații în primul semestru al anului 2018: Partidul Liberal vs Partidul Comuniștilor

Numărul finanțatorilor Partidului Comuniștilor (PCRM) și ai Partidului Liberal (PL) a scăzut drastic în mai puțin de doi ani. Dacă în 2016, PCRM indica donații în valoare de 870 de mii de lei, iar PL – 484 mii de lei, în primul semestru al anului 2018, partidele nu au dezvăluit nici o donație. Rapoartele PCRM și PL înregistrează, în schimb, cheltuieli de milioane de lei destinate existenței partidelor.

ZdG a scris despre donațiile Partidului Democrat, Partidului Demnitate și Adevăr și a Partidului Socialiștilor în primele șase luni ale anului 2018, care variază de la sute la zeci de mii de lei. În cazul PCRM și PL lipsa finanțărilor este vizibilă.

La începutul anului 2018, contul PCRM înregistra un sold de 4  milioane de lei, dintre care circa 3 milioane alocate din bugetul de stat, iar un milion din alte surse.

Potrivit raportului financiar, din primul semestru al anului 2018, comuniștii au cheltuit 51 de mii de lei pentru organizarea manifestațiilor, circa 24 de mii de lei pentru deplasări în țară și în străinătate, 30 de mii de lei – cheltuieli pentru telecomunicații și 24 de mii de lei pentru cheltuieli de birotică.

Cele mai mari cheltuieli ale partidului au revenit pentru întreținerea personalului – 974 mii lei, promovarea în presă – 811 mii lei și întreținerea sediilor – peste 265 de mii de lei.

În același raport, se observă că membrii PCRM au contribuit la formarea bugetului partidului doar prin intermediul cotizațiilor de membri, în valoare de circa 85 de mii de lei, iar cu 39 mii de lei au cotizat organizațiile internaționale din care face parte partidul.

Alte donații din partea persoanelor fizice sau juridice nu sunt indicate nici în raportul privind transparența donațiilor din aceeași perioada a anului.


Exact aceeași situație caracterizată prin lipsa finanțatorilor este vizibilă și în cazul liberalilor. Partidul Liberal a indicat un buget de circa 7 milioane de lei la începutul anului 2018, dintre care peste 2 milioane de lei alocate din bugetul de stat.

Liberalii au cheltuit 882 mii lei pentru întreținerea personalului, circa 625 mii de lei pentru întreținerea sediilor, 534 mii lei – pentru materiale promoționale, 59 de mii – deplasări în țară și străinătate, 16 mii pentru întruniri și 13 mii pentru telecomunicații.

Membrii de partid au plătit cotizații de membru în organizațiile internaționale din care partidul face parte în valoare de 162 mii lei. Potrivit raportului, liberalii au contribuit la formarea bugetului de partid cu numai 465 de lei din cotizațiile de membri.

În anul 2017, PL a indicat o singură donație în bugetul partidului, în valoare de 7700 de lei. În același an, raportul financiar al PCRM arăta 7 donații, în valoare totală de 3690 de lei.

În 2016, PCRM indica donații în valoare de 870 de mii de lei, de la 157 membri ai partidului, iar PL – 484 mii de lei, de la zece membri.

Citiți și:

Cheltuielile și donațiile de milioane ale Partidului Socialiștilor în primul semestru al anului 2018

Cine sunt finanțatorii PPDA și câți bani a cheltuit partidul în jumătate de an

Imaginea de milioane a PDM: Cât au cheltuit democrații în șase luni și cine i-a sponsorizat