Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Disputa în jurul Stadionului Republican…

Disputa în jurul Stadionului Republican continuă. Decizia comisiei parlamentare după reexaminarea proiectului

Vladimir US facebook.com/asociatia.oberliht/

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a reexaminat, în ședința de astăzi, 3 octombrie, transmiterea cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Proiectul, votat la sfârșitul sesiunii de primăvară, a fost remis spre reexaminare de către șeful statului la 8 august, curent.

Membrii Comisiei au susținut proiectul inițial și vor propune plenului Parlamentului menținerea votului exprimat anterior, cu specificarea că prețul negociat de autorități să nu fie mai mic decât cel de piață. Proiectul urmează a fi reexaminat în ședința plenară a Parlamentului.

Acum două luni, Igor Dodon  declara printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că refuză să promulge legea cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican, pentru construcția ulterioară a noului sediu al Ambasadei SUA. „La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”, declara atunci Igor Dodon.

Potrivit art. 93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea. 

Maxim Lebedinschi, Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al Preşedintelui R. Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul, a declarat pentru ZdG că reacția președintelui Igor Dodon privind decizia Comisiei de a-și menține votul asupra proiectului va fi făcută publică după reexaminarea acestuia în ședința plenară a Parlamentului. Lebedinschi a declarat că nu am văzut deocamdată raportul Comisiei,  însă membrii Comisiei au menționat că unele cerințe ale Președintelui au fost acceptate.

„Noi în special ne-am expus asupra oportunității adoptării acestei legi, ne-am expus asupra faptului că nu a fost făcută într-un mod transparent, într-o zi s-a înregistrat proiectul și pare-mi-se că imdeiat a doua zi a fost votat deja în două lecturi. Ne-am expus asupra faptului că nici titlul legii nu prevedea obiectul exact al acesteia, ne-am expus asupra faptului că deși este indicat că urmează a fi vândut la preț de piață se lasă în competența Guvernului să negocieze. Am înaintat obiecții că nu s-a făcut inițial evaluarea prețului de piață a acestui teren ca deputații să înțeleagă clar la ce sumă anume sau cel puțin aproximativ minimum la care urmează a fi înstrăinat acest teren și au mai fost unele cerințe”, a declarat Maxim Lebedinschi.

Terenul Stadionului Republican din municipiul Chişinău, din str. Tighina 12, are o suprafaţă de 5,1814 hectare și se află în proprietatea publică a statului. Proiectul de lege prevede că Guvernul, pentru garantarea transmiterii cu titlu oneros a bunului imobil în proprietatea SUA, va asigura determinarea valorii bunului imobil, va negocia prețul și va semna contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. În 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor.