Deși prima instanță a hotărât că nu poate ocupa funcții publice timp de 5 ani, Chirinciuc vrea să devină deputat

Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, vrea să devină deputat. Deși prima instanță l-a condamnat la un an și patru luni de închisoare de tip semi-închis cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de cinci ani, Chirinciuc și-a înregistrat un grup de inițiativă și susține că a colectat deja semnăturile necesare pentru a candida pe circumscripția nr. 15 (Călărași).

„Împreună vom învinge nedreptatea și vom păși alături de frați pe drumul regăsirii de sine ca neam și ca oameni. În trei zile grupul de inițiativă care a colectat semnături pentru admiterea mea în calitate de deputat pe circumscripția uninominală nr.15 Călărași a efectuat, concomitent, o anchetă estimativă privind doleanțele alegătorilor”, susține candidatul Partidului Liberal la alegerile parlamentare din 24 februarie.

În august 2017, Judecătoria Chişinău a pronunțat sentinţa de condamnare în dosarul fostului ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, învinuit de trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Iurie Chirinciuc a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare de tip semi-închis și o amendă de 700 de unități convenționale (35.000 de lei), cu privarea de a ocupa funcții publice timp de cinci ani. În același timp, executarea pedepsei a fost suspendată pe o perioadă de un an.

Contactat telefonic, Chirinciuc a menționat că decizia de condamnare nu este definitivă, motiv pentru care acesta poate candida la alegerile parlamentare, chiar dacă prima instanță a pronunțat o hotărâre prin care acesta nu poate exercita funcții publice pentru o perioadă de cinci ani. Fostul ministru susține că a atacat la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Chișinău. Acesta nu a putut să ne spună când mai exact a atacat decizia instanței și care este motivul pentru care dosarul nu este pe rol la Curtea de Apel. Nici avocatului lui Chirinciuc, Serghei Cîrlig, nu a putut să ne informeze când a fost atacată decizia primei instanțe.

În decizia Judecătoriei Chișinău din 9 august 2017 se precizează:  „Sentinţă cu drept de apel în Curtea de Apel Chişinău în decurs de 15 zile”.

Chirinciuc vrea să candideze în aceeași circumscripție cu candidatul Blocului ACUM, fostul ambasador Igor Munteanu, dar și cu ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, care candidează din partea Partidului Democrat.

Potrivit unei analize realizate de Centrul de Resurse Juridice, în cazul lui Chirinciuc, Judecătoria Chișinău a aplicat cea mai mică pedeapsă cu închisoare posibilă, pe care a redus-o cu 1/3, și a suspendat executarea ei. De asemenea, judecătorul a aplicat și cel mai scurt termen posibil pentru interdicția de a deține o funcție publică.

Chirinciuc, condamnat pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Iurie Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, susţinut de Partidul Liberal (PL). El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor, şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, a creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6 – M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afilitate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani. Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, a organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *