Deputații Blocului ACUM vor abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor de tip duty-free

Deputații Blocului ACUM au elaborat un proiect prin care cer abrogarea prevederilor legale care permit vânzarea produselor petroliere fără plata TVA și a accizelor în punctele de control vamal și la ieșirea din țară. Inițiativa deputaților vine după ce încă în octombrie 2018, președintele Igor Dodon a depus o sesizarea la Curtea Constituțională împotriva aceleiași legi, chiar dacă anterior și-a pus semnătura pe proiectul de legalizare a benzinăriilor duty-free.

Potrivit deputaților ACUM, legea trebuie abrogată pentru că implementarea ei ar duce la prejudicii bugetare de miliarde de lei. Totodată, aceștia susțin că statele membre ale UE au adoptat reglementări care stabilesc că activitatea de comercializare în regim duty-free este permisă numai prin magazine amplasate în aeroporturi și porturi cu tranzit internațional, pentru călătorii care se îndreaptă spre o destinație din afara UE. Proiectul care prevede legalizarea benzinăriilor duty-free ar putea cauza și climatul competițional din R. Moldova, în special producătorii din sectorul agricol.

„Legea este neconstituțională. Conform prevederilor constituționale, orice lege sau amendament care micșorează veniturile bugetare poate fi adoptată doar dacă este acceptată de Guvern. În cazul acestei legi, chiar și Guvernul a fost împotrivă (a oferit aviz negativ)”, susține deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco.

După ce Igor Dodon și-a pus semnătura pe proiectul de legalizare a benzinăriilor duty-free, deși anunțase că este împotriva acestuia, reprezentatulul președintelui a înregistrat în noiembrie 2018 la Curtea Constituțională (CC) o sesizarea împotriva acestei legi, menționând că urmează a fi elaborat și un proiect ce va fi înaintat în Parlament pentru abrogarea normei ce permite comercializarea benzinei în regim duty-free.

Contactat telefonic de reporterii Ziarului de Gardă, reprezentantul președintelui, Maxim Lebedinschi, a declarat că nu cunoaște la ce etapă se află examinarea sesizării pe care a depus-o la CC acum cinci luni, și că urmează să se documenteze în acest sens.

ZdG a scris că benzinăriile duty-free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanţe dubioase. Amendamentul care a facilitat modificarea legislaţiei a fost propus de un deputat „neafiliat”, fiind votat în lipsa unei expertize anticorupţie, în lipsa dezbaterilor în plenul Parlamentului şi în lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului. Ca tabloul să fie complet, legea a fost promulgată de preşedintele Igor Dodon fără ca acesta să-i cunoască esenţa. La două săptămâni după ce şi-a pus semnătura peste legalizarea business-ului cu produse petroliere în regim duty-free, Igor Dodon le spunea jurnaliştilor că acesta „e un subiect foarte suspect pentru că ar da posibilitate de contrabandă. Eu proiectul încă nu l-am văzut. Îl vom examina şi vom lua decizia”, declara preşedintele, după ce… îl semnase deja. Între timp, înainte de votul din Parlament, principalul promotor al benzinăriilor duty-free, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, pregătea, prin intermediul companiilor pe care le deţine, terenul pentru lansarea afacerii


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *