Deputații ACUM solicită informații de la SIS și MAI cu privire la expulzarea profesorilor de la „Orizont”

Deputații fracțiunii PAS din Parlamentul R. Moldova au înaintat o solicitare către Serviciul de Informație și Securitate și către Ministerul Afacerilor Interne, prin care solicită informații pentru clarificarea circumstanțelor îndepărtării de pe teritoriul R. Moldova a celor șapte cetățeni străini, profesori la liceul „Orizont”.

„Această rușine ne aparține nouă, întregii societăți. Țara noastră a expulzat ilegal un grup de cetățeni, dându-i pe mâna unui regim autoritar. Unica modalitate de a ne curăța de această rușine este să avem claritate, să recunoaștem abuzul, să cerem pedepsirea celor vinovați”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Dumitru Alaiba.

Deputații au solicitat de la SIS și MAI următoarele informații:

1. Care era baza legală a șederii acestor șapte profesori pe teritoriul Republicii Moldova și care din aceștia au solicitat azil politic sau altă formă de protecție din partea statului Republica Moldova?
2. Când a fost luată decizia de declarare a cetățenilor străini vizați în acțiunile din 6 septembrie drept persoane indezirabile și de îndepărtare a acestora de pe teritoriul național al RM, inclusive data la care aceștia au fost înștiințați oficial de acest fapt?
3. Ce instituție (BMA sau SIS) a executat de facto decizia de îndepărtare de pe teritoriul național? 
4. Colaboratorii cărei instituții au însoțit persoanele în cauză și până unde aceștia au fost însoțiți (până la frontieră, sau până în țara de origine)?
5. Ce acte de identitate dețineau cetățenii sus-menționați la punctul de trecere a frontierei naționale a Republicii Moldova și cum au trecut frontiera din punct de vedere legal? 
6. Ce instituție și stat a susținut cheltuielile pentru transport și în baza cărei prevederi legale? 
7. Din moment ce grupul de cetățeni turci nu au părăsit teritoriul național în mod voluntar, solicităm să ne comunicați decizia cărei instanțe naționale a fost prezentată Poliției de Frontieră de către personalul specializat care l-a însoțit și care a servit drept temei pentru expulzare.
8. Rugăm să oferiți informație oficială despre toată comunicarea instituției DVS cu Prim ministrul și Președinția Republicii Moldova la acest subiect înainte, în timpul și după expulzarea celor șapte profesori.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

SIS declara anterior că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lilian 007

    Da mai sunteți “tormoziți”, bre… Profesorii de la liceiele “Orizont” demult au fost violați în fel și chip, da voi tot o țineți cu asta… N-aveți alte idei? Dac-o s-o țineți tot așa, o să mă faceți să regret că v-am votat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *