Deputații Blocului ACUM au expediat o solicitare către BNM cu privire la investigarea furtului miliardului

Deputații Blocului ACUM au expediat o adresare către Banca Națională a Moldovei prin intermediul căreia solicită mai multe informații cu referire la furtul miliardului, investigațiile efectuate de compania Kroll, dar și sumele achitate pentru realizarea celor două rapoarte.

Solicitările deputaților ACUM:

· Copiile celor două contracte semnate de Banca Națională a Moldovei și compania Kroll.

· Informație despre sarcinile formulate de Banca Națională a Moldovei față de compania Kroll în primul și al doilea contracte semnate de părți.

· Sumele remunerărilor care derivă din cele 2 contracte pentru compania Kroll, cu specificarea sumelor achitate de facto de către Banca Națională a Moldovei.

· Datele exacte la care au fost efectuate plățile în favoarea companiei Kroll și sumele achitate.

· Copia autentificată de conducerea Băncii Naționale a Moldovei a raportului Kroll 1.

· Având în vedere scurgerea neautorizată, contrară acordului dintre BNM și Kroll, a raportului Kroll 1, ce acțiuni legale au fost întreprinse de BNM în scopul identificării sursei scurgerii raportului Kroll 1? Ce demersuri a făcut compania Kroll față de nerespectarea condițiilor contractuale?

· Copia autentificată de conducerea BNM a raportului Kroll 2, atât varianta redactată, cât și varianta integrală.

· Copia autentificată a Strategiei de recuperare prezentate de către Kroll și Steptoe&Johnson, document parte a contractului nr. 2 semnat între BNM și consorțiul Kroll.

· Ținând cont de faptul că Ilan Șor a acționat compania Kroll în judecată în Marea Britanie, solicităm să ne informați dacă autoritățile și/sau instituțiile britanice au solicitat vreo informație de la BNM despre cazul Ilan Șor vs Kroll.

Compania Kroll a fost contractată la 28 ianuarie 2015 de BNM pentru a investiga fraudele care au avut loc la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. La 2 aprilie 2015, Kroll a finalizat elaborarea primului raport și l-a transmis autorităților de la Chișinău, care însă au refuzat să facă public documentul, invocând clauzele de confidențialitate ale contractului. În seara zilei de 4 mai 2015, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a publicat pe blogul său primul Raport Kroll.

La 8 octombrie 2015, BNM a anunțăt despre demararea celei de-a doua etape a investigației. Un contract în acest sens a fost semnat cu consorțiul internațional Kroll and Steptoe & Johnson LLP, care urma să efectueze o investigație mai detaliată, precum și să pregătească și să implementeze o strategie de recuperare, pentru a recupera în folosul R. Moldova activele dispărute din cele trei bănci.

La 21 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll-2. Asemeni primului document furnizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de R. Moldova pentru elucidarea furtului din sistemul bancar, cel de-al doilea Raport vorbește despre Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta, drept principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

La 7 martie, consorțiul a prezentat raportul final de investigație privind furtul miliardului.

Frauda cu implicarea celor trei instituții bancare a avut loc pe parcursul a cel puțin 3 ani, între 2012-2014. Drept rezultat, prin oferirea de credite frauduloase, din sistemul bancar ar fi fost furați aproximativ un miliard de dolari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *