Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații Blocului ACUM au expediat…

Deputații Blocului ACUM au expediat o solicitare către BNM cu privire la investigarea furtului miliardului

Deputații Blocului ACUM au expediat o adresare către Banca Națională a Moldovei prin intermediul căreia solicită mai multe informații cu referire la furtul miliardului, investigațiile efectuate de compania Kroll, dar și sumele achitate pentru realizarea celor două rapoarte.

Solicitările deputaților ACUM:

· Copiile celor două contracte semnate de Banca Națională a Moldovei și compania Kroll.

· Informație despre sarcinile formulate de Banca Națională a Moldovei față de compania Kroll în primul și al doilea contracte semnate de părți.

· Sumele remunerărilor care derivă din cele 2 contracte pentru compania Kroll, cu specificarea sumelor achitate de facto de către Banca Națională a Moldovei.

· Datele exacte la care au fost efectuate plățile în favoarea companiei Kroll și sumele achitate.

· Copia autentificată de conducerea Băncii Naționale a Moldovei a raportului Kroll 1.

· Având în vedere scurgerea neautorizată, contrară acordului dintre BNM și Kroll, a raportului Kroll 1, ce acțiuni legale au fost întreprinse de BNM în scopul identificării sursei scurgerii raportului Kroll 1? Ce demersuri a făcut compania Kroll față de nerespectarea condițiilor contractuale?

· Copia autentificată de conducerea BNM a raportului Kroll 2, atât varianta redactată, cât și varianta integrală.

· Copia autentificată a Strategiei de recuperare prezentate de către Kroll și Steptoe&Johnson, document parte a contractului nr. 2 semnat între BNM și consorțiul Kroll.

· Ținând cont de faptul că Ilan Șor a acționat compania Kroll în judecată în Marea Britanie, solicităm să ne informați dacă autoritățile și/sau instituțiile britanice au solicitat vreo informație de la BNM despre cazul Ilan Șor vs Kroll.

Compania Kroll a fost contractată la 28 ianuarie 2015 de BNM pentru a investiga fraudele care au avut loc la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. La 2 aprilie 2015, Kroll a finalizat elaborarea primului raport și l-a transmis autorităților de la Chișinău, care însă au refuzat să facă public documentul, invocând clauzele de confidențialitate ale contractului. În seara zilei de 4 mai 2015, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a publicat pe blogul său primul Raport Kroll.

La 8 octombrie 2015, BNM a anunțăt despre demararea celei de-a doua etape a investigației. Un contract în acest sens a fost semnat cu consorțiul internațional Kroll and Steptoe & Johnson LLP, care urma să efectueze o investigație mai detaliată, precum și să pregătească și să implementeze o strategie de recuperare, pentru a recupera în folosul R. Moldova activele dispărute din cele trei bănci.

La 21 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll-2. Asemeni primului document furnizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de R. Moldova pentru elucidarea furtului din sistemul bancar, cel de-al doilea Raport vorbește despre Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta, drept principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

La 7 martie, consorțiul a prezentat raportul final de investigație privind furtul miliardului.

Frauda cu implicarea celor trei instituții bancare a avut loc pe parcursul a cel puțin 3 ani, între 2012-2014. Drept rezultat, prin oferirea de credite frauduloase, din sistemul bancar ar fi fost furați aproximativ un miliard de dolari.