Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce compania care nu…

De ce compania care nu a livrat anterior cele 110 tablete pentru Parlament nu a fost sancționată, câștigând iar licitația

Compania „Fors-Computer” S.R.L., care nu a livrat cele 110 tablete și 10 tastaturi în decembrie 2019, câștigând din nou licitația lansată de Parlament, nu a fost inclusă în „lista neagră” pentru că nu a adus prejudiciu și nu a afectat activitatea prin neîndeplinirea obligațiilor.

Secretarul general al Legislativului, Adrian Albu, a declarta vineri, 14 februarie, că livrarea dispozitivelor nu a a avut loc, de fapt, „din vina producătorului, care nu avea suficiente segmente Intel”.

„Agentul economic, de bunăvoie, a spus că nu reușește să se încadreze în termenii stabiliți – până la 24 decembrie 2019 – și a rugat să nu fie transmis contractul spre Trezoreria de Stat”, a precizat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Albu a mai adăugat deputații „nu pot să refuze” să le utilizeze și că tabletele vor fi pentru gestionarea proiectului legislativ, să vadă detalii despre proiecte, pentru „transparență totală”, nu doar pentru e-vot.

Totodată, el a motivat necesitatea procurării tabletelor și prin faptul că va reduce cheltuielile și „va fi păstrată ecologia”, deoarece, peste ani, nu vor mai fi utilizate hârtii, scanner sau imprimantă.

În acelați timp, reprezentantul Legislativului a menționat că softul urmează să fie implementat până la 31 martie, iar deputații vor putea trece la noul sistem după ce vor fi instruiți.

„Fors-Computer” a propus cel mai mic preț – 2 249 625 de lei, valoarea estimată de Secretariatul Parlamentului fiind de 2 299 999 de lei. Potrivit lui Albu, banii au fost identificați din bugetul Parlamentului pentru că nimeni nu a acceptat să ofere sprijin în acest sens.

Anterior, Paralemntul a comunicat că tabletele vor fi montate în sala de plen și nu vor fi mobile, astfel încât să asigure securitatea, confidențialitatea și integritatea sistemului de e-vot.

Deputații au testat sistemul electronic de vot în 2014, care a eșuat, fiind necesari bani suplimentari, oferiți ulterior de PNUD.