Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CV-ul, averea declarată și legăturile…

CV-ul, averea declarată și legăturile noului director al Agenției Servicii Publice cu premierul Pavel Filip

Serghei Railean, care începând cu anul 2011 până în prezent a deţinut funcţia de director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, a fost desemnat câştigătorul concursului pentru funcţia de director al Agenţiei Servicii Publice, instituție nou creată prin comasarea a 5 entități de stat. Railean a fost desemnat câștigător în urma unui interviu care a avut loc ieri, 21 iulie, la Guvern. 

Anterior, pe 17 iulie curent, în urma  examinării şi evaluării dosarelor depuse, comisia pentru selectarea directorului Agenţiei Servicii Publice a admis la interviu 3 candidaţi: Serghei Railean – director General „CRIS Registrul”, Angela Matcov – Director ÎS „Cadastru”, Aurica Doina – fostă membră a Consiliului de Administrare al Comisiei Nationale a Pieţei Financiare. Astfel, ieri, din cei 3 candidați, câștigător a fost desemnat Serghei Railean.

Serghei Railean

Conform CV-ului afișat pe pagina ÎS „CRIS „Registru”, între 1991 și 1994 Railean a studiat la Colegiul republican de informatică şi drept, specialitatea – operator calculatoare, iar în 1999 a absolvit Facultatea Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Moldova. Cariera profesională din ultimii 9 ani a lui Serghei Railean este strâns legată de numele premierului Pavel Filip. În 2006 Railean a fost numit director financiar la „Tutun-CTC” SA, societate la care, din 2008, Pavel Filip a fost director general. În 2011, după ce Pavel Filip a devenit Ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serghei Railean a fost numit în funcţia de Director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, instituție care era în subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor condus de Filip. Acum, când Pavel Filip este prim-ministru, Railean a fost desemnat director al noii agenții din subordinea Guvernului, respectiv a lui Pavel Filip.

Potrivit ultimei declarații disponibile cu privire la venituri și proprietate, în 2015, fiind director la „Registru”, Serghei Railean a ridicat un salariu de 339 113 lei, adică peste 28 de mii de lei lunar. Noul director al „Agenţiei Servicii Publice” deține, din 2010, o casă de 148 m.p. care valorează peste un milion de lei, dar și un automobil Kia Sorento de 400 de mii de lei. De asemenea, în conturile familiei Railean sunt păstrate, conform declarației, peste 75 de mii de lei.

Agenţia Servicii Publice a fost creată de Guvern în luna mai curent prin comasarea ÎS „Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru”, ÎS „Camera Înregistrării de Stat”,  ÎS „Cadastru”, Serviciul Stare Civilă (aflat până acum în subordinea Ministerului Justiției) și Camera de Licențiere din subordinea Ministerului Economiei.