Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea de Conturi va efectua…

Curtea de Conturi va efectua un audit public al proiectului privind reconstrucția clădirii Președinției

Curtea de Conturi urmează să efectueze o misiune de audit public al proiectului de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost adoptată astăzi de Parlament la propunerea Partidului Comuniștilor.

„Din materialele de care dispunem, am constatat că realizarea proiectului de asitență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției s-a petrecut cu încălcări grave ale legislației R. Moldova”, a declarat de la tribuna Parlamentului, Inna Șupac, deputat în fracțiunea PCRM.

În argumentarea acestui proiect, comuniștii semnalează următoarele încălcări:

  • Întreprinderile pentru executarea lucrărilor şi prestarea serviciilor au fost selectate fară licitaţie.
  • Lista lucrărilor executate şi serviciilor prestate nu corespunde devizului de cheltuieli.
  •  Lipsesc actele de predare-primire a lucrărilor executate şi serviciilor prestate şi actele de dare în exploatare a clădirii.
  • Nu a fost modificat costul clădirii reconstruite în documentele contabile a Preşedinţiei Republicii Moldova, şi ałte încălcări.

Lucrările de reparație a edificiului Președinției R. Moldova, devastat în urma protestelor din 7 aprilie 2009, au început la 19 februarie 2018. Costul total al proiectului, de circa 10 milioane de euro, a fost achitat integral de Guvernul Turciei și a inclus atât reparația sediului, cât și mobilierul necesar. Edificiul Președinției a fost inaugurat în timpul vizitei în R. Moldova a președintelui turc Recep Erdogan. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, cu o poziție de statalist convins, pro-rus și apărător al ortodoxiei, i-a cerut lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea clădirii încă iulie 2017, în cadrul vizitei sale la Ankara. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin se angajează să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb. Dimpotrivă, Dodon susține că repararea clădirii Președinției nu prevede nimic în schimb.