Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului din 24 februarie

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului republicat din 24 februarie, organizat la inițiativa Partidului Democrat.

Din datele comunicate Curții Constituționale de către Comisia Electorală Centrală rezultă că condiția referitoare la cvorumul de participare a fost îndeplinită, iar cu privire la rezultate, pentru ambele întrebări supuse referendumului, majoritatea cetățenilor a votat „pentru”. Astfel, în acest context, Curtea a decis confirmarea rezultatelor referendumului.

Înalta Curte a mai precizat că din examinarea documentelor trimise de către Comisia Electorală centrală, referendumul s-a desfășurat cu respectarea dispozițiilor prevăzute de lege.

Mă bucură faptul că referendumul a fost susținut și la el au participat nu doar simpatizanții și membrii PDM, dar inclusiv cetățenii R. Moldova care au alte viziuni și care s-au exprimat împotrivă. Odată ce Parlamentul își va începe activitatea echipa PDM va pregăti toate mecanismele necesare pentru a lansa procedurile legale de modificare a Constituției privind acele schimbări. Bineînțeles fiind vorba de modificarea Constituției trebuie să avem niște discuții și cu partenerii noștri de peste hotare, ulterior vom veni cu soluțiile juridice”, a spus Andrian Candu după validarea rezultatelor referendumului.

La referendumul din 24 februarie au participat circa 40% dintre alegătorii înscriși în listele electorale din bază.

La întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”,  744 529 alegători au votat „pentru”, iar 266 188 – „contra”.

La întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”, 808 266 alegători au votat „pentru”, iar 202 497 au votat „contra”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *