Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum a fost rezolvat eventualul…

Cum a fost rezolvat eventualul conflict de interese dintre ministrul Nicu Popescu și fostul viceministru de Externe Andrei Popov

Foto: Facebook/Andrei Popov

Șeful de cabinet al ministrului de Externe din Guvernul Sandu, Andrei Popov, activist civic și fost ambasador, susține că nu va mai face parte din cabinetul ministrului Nicu Popescu. Anunțul vine la scurt timp după ce Guvernul Filip și-a dat demisia, iar miniștrii din cabinetul Maiei Sandu au preluat guvernarea.

Andrei Popov este nașul de cununie al noului ministru de Externe, Nicu Popescu. Acesta declară însă că a acceptat să facă parte din echipa noului ministru într-o situație de criză. Anterior, în cadrul emisiunea „Puterea a patra”, Popov a precizat că nu a fost numit în funcția respectivă pentru că este nașul lui Popescu, dar pentru că are experiența necesară.

„În acele ore și zile critice, singurul obiectiv major era să asigurăm activitatea cât mai eficientă al ministrului Popescu în condițiile de criză politică și instituțională. Orice alte considerente au fost secundare, inclusiv cele legate de posibila percepție a unui conflict de interese având în vedere prietenia și relația noastră specială (chiar dacă din punct de vedere legal membrii cabinetului sunt numiți fără concurs în baza încrederii personale)”, menționează Andrei Popov, președinte al Institutului pentru Inițiative Strategice.

Astfel, Andrei Popov susține că prin decizia de a face parte din echipa noului ministru s-a vrut, de fapt, susținerea noului Guvern și crearea unei platforme de interacțiune cu partenerii.

Odată însă cu intrarea deplină în funcție a Guvernului Sandu, Andrei Popov anunță că nu va mai face parte din cabinetului ministrului: „Având în vedere intrarea în normalitate și faptul că de acum încolo Nicu Popescu poate conta pe susținerea și profesionalismul întregului serviciu diplomatatic moldovenesc, am convenit cu Nicu să fac publică această clarificare…”

Nicu Popescu, noul ministru al Afacerilor Externe, Europene, a activat la Consiliul European pentru Relații Externe, Biroul din Paris. Conform CV-ului său, acesta a consiliat „politicieni de nivel înalt, inclusiv președinți și miniștri de externe”. Popescu a activat și în calitate de consilier pe probleme de politică externă și integrare europeană în Guvernul Filat. Este autor al mai multor publicații și cercetări care vizează politica externă și țările aflate în zone de conflict.