Cum a evoluat minciuna cu sirienii: de la un site de pamflete, la cea mai urmărită televiziune din țară

Pe 22 februarie 2016, site-ul de pamflete moldovandream.com publica un articol, intitulat „10.000 de sirieni vor sosi in Moldova”, în care se spunea că Partidul Nostru, Platforma DA și Partidul Socialiștilor au hotărât să aducă refugiați din Siria care vor participa la urmatoarele proteste organizate în PMAN. Peste câteva luni, pe 24 octombrie, subiectul cu sirienii este readus în actualitate de guralumii.net, un site la fel de obscur, apărut în septembrie 2016 și găzduit de același server. Ca și în  cazul moldovandream.com, pe site-ul guralumii.net sunt publicate în cea mai mare parte texte de tip pamflet despre liderii opoziției, eroii preferați fiind Maia Sandu și Andrei Năstase.

În postarea de pe guralumii.net, intitulată „(Din culisele PPE) Maia Sandu a promis europenilor că va accepta în Moldova 30 mii de imigranți sirieni”, se spunea că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a promis Maiei Sandu sprijinul ei și al Partidului Popular European, iar Sandu, în schimb, dacă va ajunge președinte, ar urma să primească în Moldova 30 000 de refugiați sirieni. Informația a fost preluată imediat, cu indicarea sursei sau fără, de numeroase alte site-uri printre care puterea.info, actualități.md, noi.md, Ren TV Moldova, mbc.md, newsru.md, vybor.md, kp.md, alfanews.md, novostimoldova.ru, moldova24.net. De asemenea, informația a fost răspândită prin intermediul ziarelor și pliantelor electorale ale Partidului Socialiștilor.

Subiectul a fost preluat și de site-ul de satiră moldcel.com, care a scris că primii 10 mii de sirieni au ajuns deja în Moldova și au fost cazați la Sadova, satul de baștină a liderului socialist Igor Dodon. Miercuri, 2 noiembrie, angajați ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale din Călărași au sunat la primăria din Sadova să verifice dacă în sat au ajuns, într-adevăr, imigranți sirieni.

Joi, 3 noiembrie, în cadrul unor dezbateri electorale televizate, Maia Sandu l-a acuzat pe contracandidatul său, Igor Dodon, de răspândirea informațiilor false și a negat că ar avea vreo înțelegere cu cineva în privința găzduirii imigranților sirieni.

Vineri, 4 noiembrie, pe canalul de youtube numit „Fundația Sirieni fără frontiere”, creat în aceeași zi, apare un clip video în care trei stu­den­ți sirie­ni de la Uni­ver­si­ta­tea de Medi­ci­nă și Far­ma­cie „Nico­lae Tes­te­mițea­nu” din Chi­și­nău își decla­ră sus­ți­ne­rea pen­tru Maia San­du și spun că și-ar dori ca în Mol­do­va să ajun­gă cât mai mul­ți sirie­ni. Cu excepția acestui canal de youtube, proaspăt creat, pe internet nu există alte informații despre așa numita fundație „Sirieni fără frontiere”. În aceeași zi clipul a apărut și pe contul de youtube „Kat Politician”, cu subtitrare în română și rusă. Filmulețul cu cei 3 studenți a fost preluat imediat de zeci de site-uri care titrează că Maia Sandu este susținută de sirieni. Printre acestea: subiectulzilei.md, argumentul.info, zugo.md, democracy.md, stirimd.net sau puterea.info. Ieri, 5 noiembrie, subiectul „diasporei siriene din Moldova” a ajuns și în buletinul de știri de la Prime TV, cea mai urmărită televiziune de la noi și parte din trustul „General Media Group” al cărui proprietare este prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Pe lângă Prime TV, știrea a fost difuzată și de mai multe site-uri mai puțin cunoscute, dar care, în ultimele luni, au reflectat pozitiv activitatea Partidului Democrat și i-a criticat constant pe oponenții acestuia. În marea lor majo­ri­ta­te lan­sa­te recent, multe din aceste por­ta­lu­ri nu fac publi­ce nume­le pro­pri­e­ta­ri­lor şi auto­ri­lor mate­ri­a­le­lor: puterea.infostirimd.netsubiectulzilei.md, argumentul.info, democracy.md etc. Despre democracy.md ZdG a scris anterior că, alături de politics.md, aparțineau „Inte­l­lect Gro­up” SRL, fir­mă al cărei fon­da­tor şi con­du­că­tor este Ian Lis­ne­vs­chi, tot el con­du­că­to­rul Aso­ci­a­ţi­ei Obş­teş­ti „Gar­lem”, cea care a orga­ni­zat mitin­gul de susţi­ne­re a lui Vlad Pla­ho­t­niuc la fun­cţia de pre­mi­er pe 13 ianu­a­rie 2016.

De asemenea, falsul cu imigranții sirieni a fost intens mediatizat de către adepții Partidului Socialiștilor, atât pe rețelele de socializare, cât mai ales la instituțiile media afiliate PSRM: actualitati.md (înre­gis­tra­tă de Iuri Vit­ne­anski, con­si­li­er muni­ci­pal PSRM), Accent TV (care aparține lui Vadim Ciubara, un apropiat al lui Igor Dodon) sau replika.md (înre­gis­tra­t de Roman Fio­do­rov, ante­ri­or mem­bru al tine­re­tu­lui comu­nist, fili­a­la Bălţi).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. prostica

  Daca sincer si ei sunt oameni. Eu personal sa fi fost Regele Moldovei as aduce in MD vreo 5 000 000 de imigranti si iaca voi pe veci noul Rege al Maldaviei.

  Iaca si cu lupta dintre maldaveni si Rusi terminam si bani vom primi din toata lumea si istoria o re scriem cu un punct mare si ne infratim cu Abu Dabi Kalifat si benzin eftin si vreo 13 limbe de stat si vreo 7 religii si libertate totala da si problema sporului natural o rezolvam da si moldovencile vor avea de lucru prin palatele arabilor si nu va trebui de dus la Turcia sau Italia.

  crestem moldova!!!

  bere chisinau 13 litri si mintea treaza vine

  • Geofar

   ai dreptate si ei sunt oameni,
   pacat ca e minciuna si nu vom reusi sa le facem un bine da ar trebui
   noua ne place cind cineva ne sare in ajutor
   de ce si noi sa nu intindem o mina de ajutor mai ales ca Moldova e o tara agrara si are mincare pentru toti da ei ne vor da Petrol si bani din Petrol
   noi poporul Moldav suntem un popor bun la suflet si trebuie sa ajutam poporul Sirian si sa ne infratim
   Saracii oameni care au fost 17 mln populatie
   Cred ca la moment daca au ramas maxim vreo 10 mln

   Sai primim in viitor si credetima nu vom mai avea o rata joasa la alegeri si vom creste populatia peste noapte si lupta dintre Rusi, Moldoveni si Romani se va opri pe veci.

   Vom fi toti frati de IDEE

   Adica o lume in pace fara armata, fara hotare, cu mult vin moldovenesc si moldovencile noastre nu se vor mai duce la Turkey la lucru pentru ca va fi posibil de lucrat la noi acasa

  • utopico

   da eu inca cu 2 ani inainte de razboiul din Syria ma uitam la o emisiune unde Vanga spunea “inca Syria no cazut” dupa care va urma prabusirea Americii sau al 3-lea razboi Mondial.

   Desi nu prea cred in asta da vad ca razboiul in Syria damu e realitate.

   Din alta parte in 1914 toti ciripeau ca acuma e cea mai pasnica perioada sau in 1941 toti semnau tratate de pace.

   Da iaca cu 3000 de ani pina la era noastra in India la Mahenjedar a fost incercata o bomba atomica mai puternica decit Americanii o folosit la Hiroshima si nu se stie cite smarphone au fost atuncea distruse.

   Cel putin o intreaga civilizatie o fost stearsa unii stateau pe Internet altii pe Facebookul lor de atuncea comunicau si iaca asa.

   Totul e pe spirala.

   Cam asa ar putea arata end of the day
   https://youtu.be/hEbZKDbn4Ko

   • spirala

    fie pace in lume

    desi in chisinau atitia ehovisti asteapta Armagedonul ca nu pe degeaba vin la stadionul zimbru
    decit sa astepte armagedonul mai bine ar citi ce inseamna radiatia sau sar duce in turizm la cernobil

    aistea cu materialul de porcarii isi bat joc de Syrieni da Dumnezeu cing glumeste apu nui gluma da tragedie

    PINA LA URMA LUPTA SE VA DA INTRE SUA, CHINA, RUSIA, INDIA, KOREEA DE NORD

    o sa fie fierverc de care inca nu so vazut

    damu peste vreo 3000 de ani cind se va curata radiatia oamenii vor esi din nou de sub pamint si tot de la inceput si undeva peste vreo 5000 vor aparea din nous smarphoane pe urma Internet si in final ZDG unde iarasi vom scrie comenturi

    Ha ha ha

 2. Dudaev

  /Joi, 3 noiembrie, în cadrul unor dezbateri electorale televizate, Maia Sandu l-a acuzat pe contracandidatul său, Igor Dodon, de răspândirea informațiilor false și a negat că ar avea vreo înțelegere cu cineva în privința găzduirii imigranților sirieni./

  Negațiile Maiei Sandu aici nu au nici o valoare. E nevoie de argumente mai solide, decât simplele negații de la Maia. Personal sunt sigur, că așa o discuție a avut loc, luând în considerație toate eforturile doamnei Merkel pentru cazarea tuturor refugiaților, anume ea cel mai mult promovează ideea, că UE tre să devină un adăpost pentru ei, și din această cauză are probleme cu unele state din UE, care categoric nu vor sa accepte migranții. Asta e fapt – și acest fapt trebuie luat în considerație.

  Nu sunt mostre evidente, că așa o discuție a avut loc, dar nici mostre, care ar nega așa ceva. Însă sunt poze cu Merkel, sunt cuvintele de suport din partea Merkel, este problema evidentă a migranților în UE. Există cam toate circumstanțele adiacente, care confirmă așa o înțelegere. Asta e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *