Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt candidații care au…

Cine sunt candidații care au obținut cele mai multe voturi în localitățile de baștină ale liderilor politici

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele alegerilor pentru fiecare secție de votare în parte. Conform datelor, alegătorii din localitățile de baștină ale lui Plahotniuc, Năstase și Dodon, și-au dat votul pentru candidații înaintați de partidele pe care cei trei lideri politici le conduc. De cealaltă parte, alegătorii din localitățile de baștină ale lui Voronin, Chirtoacă și Sandu, au preferat să își dea votul pentru candidații altor partide.


Liderul Democraților, Vladimir Plahotniuc, a candidat în circumscripția care include și localitatea sa de baștină. Conform rezultatelor finale, la Grozești, 972 de alegători din 1 040 au votat pentru candidatura lui Plahotniuc, care într-un final a și câștigat mandatul de deputat în circumscripția nr. 17, Nisporeni.

Spre deosebire de Plahotniuc, liderul Platformei DA a decis să candideze într-o altă circumscripție. În localitatea de baștină a lui Năstase, Mîndrești, cele mai multe voturi le-a obținut însă Maria Ciobanu, care a candidat din partea Blocului ACUM. Pentru candidatura ei au votat 1 203 alegători din 1 673.

În localitatea de baștină a liderului neoficial al PSRM, Igor Dodon, s-a votat pentru candidatul socialiștilor. Conform datelor, 413 alegători de la Sadova și-au dat votul pentru Lidia Onu. Totuși, în această circumscripție nu a câștigat candidatul PSRM, ci Liviu Vovc, înaintat de Blocul ACUM.

În localitatea de baștină a președintelui PL, Dorin Chirtoacă, dar și a președintelui de onoare al PL, Mihai Ghimpu, nu s-a votat masiv pentru candidatul liberalilor. Locuitorii din Colonița i-au oferit cele mai multe voturi candidatului Blocului ACUM, Mihai Popșoi, care a obținut 516 voturi. Pentru candidatura lui Dorin Chirtoacă au votat însă doar 429 de cetățeni, învingător fiind desemnat Popșoi.

Satul Corjova, de unde este originar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a intrat în componența circumscripției nr. 47. În această circumscripție cele mai multe voturi le-a acumulat candidatul independent Alexandr Oleinic. PCRM nu și-a înaintat candidat în această circumscripție din stânga Nistrului.

În timp ce Maia Sandu a candidat în diasporă, în localitatea sa de baștină, Risipeni, cele mai multe voturi le-a obținut candidata democraților, Iraida Brînzari. Pentru candidatura acesteia și-au dat votul 406 din 840 de alegători.