Ce prevede Codul Electoral în cazul în care un deputat ales pe circumscripție uninominală renunță la mandat

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi primele în care cetățenii R. Moldova își vor alege deputații în baza unui sistem electoral mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. În cazul în care un deputat ales într-o circumscripție uninominală va renunța la mandat, Comisia Electorală Centrală (CEC), în termen de două săptămâni, urmează să organizeze alegeri parțiale în circumscripția uninominală respectivă.

Această prevedere a Codului Electoral va fi aplicată în cazurile în care unii deputați proaspăt aleși în circumscripții electorale vor alege să-și păstreze funcțiile pe care le-au deținut până la alegeri (primar, președinte de raion etc) sau vor fi numiți în funcții, incompatibile cu mandatul de deputat, în guvernul nou format sau în alte instituții de stat.

CODUL ELECTORAL:
„(12) În caz de vacanţă a mandatului de deputat ales în circumscripția uninominală, la sesizarea Parlamentului sau din oficiu, Comisia Electorală Centrală organizează alegerile parţiale în condițiile Codului electoral.

(13) Deputatul ales în urma alegerilor parţiale intră în exerciţiul mandatului după validarea acestuia de către Curtea Constituţională şi îşi exercită funcţiile pe durata mandatului Parlamentului”

Totodată, conform modificărilor făcute la Codul Electoral în iulie 2017, când a fost introdus sistemul mixt, dacă un candidat ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *