Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce partide au cheltuit cei…

Ce partide au cheltuit cei mai mulți bani până la începerea campaniei electorale

Până la începerea campaniei electorale, partidele politice au declarat cheltuieli de sute de mii de lei. Cele mai mari investiții au fost făcute pentru materialele publicitare, iar lider la capitolul cheltuieli este Partidul Politic „Șor”, care până la 25 ianuarie a cheltuit aproape 687 de mii de lei.

Partidului lui Ilan Șor a raportat la Comisia Electorală Centrală (CEC) că de la sfârșitul lunii decembrie până la începerea campaniei electorale a avut un venit de 687 de mii de lei, bani adunați din donațiile oferite partidului de către persoane juridice. Aceste venituri au fost însă cheltuite practic în totalitate până la 25 ianuarie. Partidul „Șor” a alocat cei mai mulți bani pentru cheltuielile publicitare – circa 459 de mii de lei, dintre care doar 361 de mii de lei au fost risipiți pentru panourile publicitare. Alte 227 de mii de lei au fost investite în alte materiale promoționale (afișe, fluturași, postere etc.).

Partidul Socialiștilor din R. Moldova este cea de-a doua formațiune politică care a cheltuit sute de mii de lei în campanie preelectorală. Potrivit rapoartelor prezentate la CEC, de la 26 decembrie până la 19 ianuarie, PSRM a avut venituri de 514 305 lei, iar cheltuielile în această perioadă au însumat exact 514 305 lei. Spre deosebire de celelalte formațiuni politice, socialiștii și-au irosit tot venitul practic pentru materialele promoționale. Astfel, pentru afișe, fluturași, stegulețe, PSRM a cheltuit 513 896 de lei.

Foto: socialistii.md

Pe locul al treilea capitolul cheltuieli se poziționează Partidul Nostru. Partidul condus de Renato Usatîi a înregistrat un venit de circa 189 de mii de lei în perioada preelectorală, bani pe care partidul i-a cheltuit în totalitate. Cele mai mari investiții ale Partidului Nostru au număra 79 de mii de lei, care au fost cheltuiți pentru întreținerea unor bunuri, dar și 70 de mii de lei, utilizați pentru întruniri și evenimente.

Foto: Facebook/Ilian Cașu

La rândul său, Partidul Democrat declară cheltuieli de 118 mii de lei în primele cinci săptămâni și venituri de peste 118 mii de lei. Spre deosebire de celelalte partide, democrații au cheltuit cei mai mulți bani pentru transport – aproximativ 86 de mii de lei și pentru întruniri și evenimente – circa 25 de mii de lei.

Foto: Facebook/Partidul Democrat

Cheltuielile Blocului ACUM s-au ridicat la 75 490 de lei, iar veniturile din primele cinci săptămâni au numărat 75 860 lei. Cele mai mari cheltuieli suportate de Blocul ACUM au fost direcționate pentru materialele promoționale. Astfel, peste 30 de mii de lei au fost utilizați pentru postere, stegulețe, afișe și fluturași. Totodată, aproximativ 20 de mii de lei au fost folosiți pentru întrunirile și evenimentele organizate de Blocul ACUM.

Alte două partide înregistrate în cursa electorală, Partidul Național Liberal și Partidul Verde Ecologist nu au declarat la CEC cheltuieli în această perioadă, precizând că nu și-au deschis la bancă un cont cu mențiunea „Fond electoral”.