Ce competenţe şi atribuţii are Biroul de legătură NATO de la Chişinău?

Într-un interviu pentru dw.com, șefa Biroului de legătură NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte a făcut precizări legate de activitatea sa. Baleisyte s-a referit inclusiv la cererea preşedintelui ales, Igor Dodon de la începutul lunii febuarie curent, când a mers la NATO, de recunoaştere a neutralităţii R. Moldova de către NATO, precum şi la compenţele Biroului de legătură din Chişinău. 

Guvernul Moldovei a solicitat ca NATO să deschidă un Birou de legătură la Chișinău. Un acord în acest sens a fost, ulterior, ratificat de Parlamentul R. Moldova. Este un mic birou civil – o reprezentanță diplomatică. Eu mă voi concentra pe următoarele aspecte: facilitatea consultanței și asistenței NATO pentru a sprijini reformele în curs de desfășurare în R. Moldova. Programul de colaborare între NATO și Moldova este convenit reciproc, aprobat de Guvern și accesibil publicului larg. În al doilea rând: informarea autorităților moldovene și a organizațiilor non-guvernamentale privind oportunitățile de colaborare oferite de organizația noastră și sprijinirea proiectelor concrete. NATO are sute de activități și programe de care Moldova poate beneficia ca să-și consolideze capacitățile și să-și fortifice securitatea. Și în ultimul rând, dar nu mai puțin important – voi pune accent pe mai multă comunicare pentru o înțelegere reciprocă mai bună între NATO și poporul și societatea civilă din R. Moldova”, a spus Baleisyte cu referire la atribuţiile entităţii.

Totodată, în legătură cu solicitarea lui Dodon de a fi semnată o declaraţie  prin care NATO ar recunoaşte statutul de neutralitate al R. Moldova, Baleisyte a menţionat că NATO respectă pe deplin și fără echivoc neutralitatea R. Moldova.

Am declarat asta public și oficial în repetate rânduri și așa va rămâne. Programul de cooperare NATO – R. Moldova, numit Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) recunoaște că Moldova este neutră conform Constituției și nu caută să adere la NATO. Acest document este agreat de Consiliul Nord-Atlantic al NATO și de Guvernul R. Moldova și este la îndemâna publicului. Deci, deja există un document oficial prin care NATO recunoaște neutralitatea Moldovei”, a spus Baleisyte.

Anterior, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a menţionat în legătură cu cererea lui Igor Dodon privind anularea acordului de deschidere a unui Birou de legătură NATO la Chişinău  că neutralitatea R. Moldova este afirmată în Constituție și nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în R. Moldova ar putea veni forțe militare străine (cu excepția celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană). În acest sens, îngrijorările președintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate”.

Kristina Baleisyte se află deja la Chișinău și a început lucrul. Ea a precizat că imediat ce lucrările de amenajare a spațiului Biroului de legătură NATO se vor încheia, acesta va fi inaugurat.

Citiți și:

Ambasadorul Iurie RENIŢĂ: „Pentru R. Moldova NATO este un partener fidel și consecvent”

(Foto) NATO condus de femei-ministre și de regine

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Popa Duhu dela Mânăstirea Căpriana

  Ars Poetica Baltica
  ——————————-
  În letonă-ți mulțumesc
  “Paldies” – aripi îmi cresc !
  “Piedodiet” și numai “Sveiks”
  Cu iertare, Salut Zalmoks !
  “Labdien un Labvakar”
  “Visu Labu” ! – noroc un car !

  Lituania-i “Lietuva”
  Ca și pâinea lor pe tava
  “Puiku ! Kol kas ! Laimingai” !
  Doar ca voi noroc să ai !
  “Viso Gero ! ir Sveikinu” !
  Toate bune și la anu !

  “Tere ! Palun, Tänan, Eesti” !
  Toate celea în astea ești !
  “Palju õnne sünnipäevaks” !
  La Mulți Ani, dragă Zalmoks !
  “Head uut aastat” ! – mis(s) šarm !
  “Mu isamaa on minu arm” !
  ———————————————
  /octombrie 2016/

 2. ivancelgroaznic

  … ” deja există un document oficial prin care NATO recunoaște neutralitatea Moldovei”, a spus Baleisyte. ” In cest caz nu se vede la ce e bun un simplu birou care nu face altaceva decit blabla cu nishte amarite de organizati si cu bunicutele de pe lavita din fata casei. Asta doar ca nevasta cuiva din Nato sa se dea drept diplomata in fata la pretene de cumparaturi.
  Moldova are nevoie de tehnika de lupta moderna, de ekipamente moderne si de soldati bine insttruiti nu nishte muhaiele pentru carne de tun.

  • Anica DinDeal

   ——————————————————————————————–
   Acest Ioan Grozăvescu este Russki Celoviek Terorist
   de pe Forumurile din Chișinău pentru a compromite ideea noastră de
   Re-Unire cu România Mare Europeană –
   unica noastră salvare de sub ocupația ruso-hoholească.

 3. ivancelgroaznic

  NATO condus de femei-ministre și de regine
  “ Șapte femei conduc ministerele Apărării printre cele 28 de state-membre ale NATO. Totodată, patru dintre șefii de state din cadrul NATO sunt femei și 3 femei conduc Guvernele din cadrul statelor blocului Nord-Atlantic.”

  Se duce de ripa bloku nord-atlantik. Cu bulbuci pe nas se duce … NATO cu fusta … So fi crezind cest NATO ca este skotsian, poate, shi poarta kilt ?!!! Si ce trebe la Moldova armata in fusta? Cel birou, o fi infiintat ca sa se faca skimb de retsete culinare, probabil, ku amerika sau olanda poate? Da, tot bukatele noastre moldoveneshti e mai bune ca toate.

 4. ciubuc ion

  Bine ca reprezentantul NATO in Moldova este o femeie,poate asta il linisteste pe neutrul moldovenist Dodon,care se teme de NATO ca ne incalca neutralitatea,dar trupele ruse GOTR,care forteaza Nistrul,ca sa se “apere”de moldovenii neutri,nu ne incalca nici statalitatea,nici neutralitatea Moldovei,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *