Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Care sunt atribuțiile lui Dodon…

Care sunt atribuțiile lui Dodon în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate. Decizia Curții Constituționale

În materie de apărare națională, Parlamentul dispune de o competență legislativă exclusivă, iar Constituția nu prevede o răspundere a Președintelui pentru capacitatea de apărare a statului. Aceasta este hotărârea Curții Constituționale ca urmare a solicitărilor făcute de Igor Dodon cu rpivire la elucidarea mai multor aspecte după ce Parlamentul a aprobat Strategia Națională de Apărare și planul de acțiuni privind implementarea strategiei naționale de apărare pentru anii 2018-2022.

Șeful statului a cerut Înaltei Curți să se expună „dacă Președintele Republicii Moldova, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate poartă răspundere personală pentru capacitatea de apărare a statului, este în drept, reieșind din atribuțiile șefului statului în domeniul apărării, să aprobe alte măsuri pentru asigurarea securității și apărării naționale ce nu sunt incluse în documentele de politici în baza cărora se realizează planificarea apărării naționale?”. Totodată, Igor Dodon a cerut precizare și la faptul dacă Parlamentul poate adopta documente de politici în baza cărora să realizeze planificarea apărării naționale, în lipsa și fără acceptul Comandantului Suprem al Forțelor Armate, adică președintele.

Hotărârea Curții Constituționale

– În materie de apărare națională, Parlamentul dispune de o competență legislativă exclusivă.
– Parlamentul adoptă documente de politici în materie de apărare națională în limitele stabilite de Constituție și de legile în materie. Adoptarea strategiei naționale de apărare se înscrie în sfera de competență a Parlamentului.
– Articolul 87 din Constituție nu prevede o răspundere a Președintelui Republicii Moldova pentru capacitatea de apărare a statului. Aceasta nu exclude posibilitatea adoptării unei legi, în spiritul Constituției, prin care Președintelui Republicii Moldova i-ar reveni o asemenea răspundere.
– Președintele Republicii Moldova este competent să întreprindă în materie de securitate și de apărare națională doar măsurile care sunt prevăzute și îi sunt permise potrivit legii.
Curtea a recunoscut drept constituțională procedura de adoptare a Hotărârii Parlamentului nr. 134 din 19 iulie 2018 cu privire la aprobarea Strategiei Naționale de Apărare și a Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale de apărare pentru anii 2018-2022.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Decizia Înaltei Curți a fost luată de un complet la care au aderat recent trei judecători noi: fostul deputat democrat Artur Reșetnicov, deputata și nașa lui Plahotniuc, Raisa Apolschii, dar și fostul procuror general, Corneliu Gurin. Anterior Igor Dodon a declarat în mai multe instanțe că Înalta Curte este subordonată politic, așa că odată cu venirea la guvernarea a socialiștilor, va fi formată o nouă componență a Curții Constituționale.