Blocul ACUM a înregistrat la Secretariatul Parlamentului încă cinci proiecte de legi. Ce prevăd acestea

După ce în martie a înregistrat șapte proiecte de legi care prevăd „dezoligarhizarea statului”, deputații Blocului ACUM au mai înregistrat la Secretariatul Parlamentului încă cinci legi, care ar veni să completeze pachetul „antioligarhic de legi”.

După desfășurarea ședinței Consiliului Politic al Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco a anunțat despre înregistrarea celor cinci proiecte care vizează demiterea Procurorului General, dar și suspendarea din funcție a secretarilor de stat care au făcut agitație electorală pentru Partidul Democrat în campania pentru alegerile parlamentare.

Proiectele înregistrate de ACUM:

1) Proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la procuratură prevede eliberarea din funcție a actualului Procuror general și numirea în această funcție a unui Procuror general independent, de preferință european. Proiectul mai prevede:majorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor cu mai mulți exponenți ai societății civile; excluderea condiției de cetățenie pentru candidații/aspiranții la funcția de Procuror general; constituirea unei comisii de concurs pentru selectarea Procurorului general în care vor intra inclusiv experți internaționali specializați în domeniul juridic.

2) Proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Proiectul prevede ca temei suplimentar de destituire din funcțiile publice a funcționarilor care au desfășurat, în timpul programului de muncă, agitație electorală în favoarea unor concurenți electorali în campanie electorală fără suspendarea raportului de serviciu.

3) Proiect de lege pentru abrogarea Legii „cetățeniei prin investiție”.

4) Proiect de lege pentru modificarea Codului electoral care ar concretiza procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale.

5) Proiect de lege pentru modificarea Legii Băcii Naționale a R. Moldova prin excluderea prevederii care prescrie că adoptarea hotărârii Parlamentului vizând revocarea guvernatorului BNM se face cu votul a 2/3 din parlamentari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *