Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocată: cei 7 profesori turci…

Avocată: cei 7 profesori turci sunt într-un penitenciar de lângă Istanbul. Au fost scoși din țară cu o altă identitate

Cei 7 cetățeni turci, profesori la liceele Orizont, expulzați joi din R. Moldova, ar fi ajuns într-o închisoare de lângă Istanbul, susține avocata Natalia Guma. Ea mai spune că profesorii ar fi fost scoși din țară cu alte identități, deoarece actele lor în original (pașapoarte, permise de ședere) au rămas la soțiile lor în Moldova. 

„Aseară, avocatul din Turcia a colegilor noștri care au fost expulzați a luat legătura cu conducerea liceului și, pentru câteva secunde, a reușit să spună că toți cei 7 profesori turci sunt într-un penitenciar de lângă Istanbul. Soțiile lor mi-au arătat actele lor rămase în original: pașapoartele, permise de ședere și, cei care au solicitat azil, chiar și documentul temporar de identitate pentru azilanți. Aceste persoane au fost scoase din țară cu o altă identitate”, a scris avocata Natalia Guma pe facebook.

Totodată, apărătoare își exprimă îngrijorarea pentru viețile celor 7 profesori trimiși, în condiții neclare, de către autoritățile noastre în Turcia. „Din moment ce au ajuns pe mâna dictatorului turc, aceste persoane care au trăit în R. Moldova 25-30 de ani, căsătoriți cu cetățeni ai R. Moldova, își vor vedea sfârșitul vieții în detenție deoarece nimeni nu rezistă la torturile care se aplică față de ei și se sting din viață.  Oare acești oameni, doctori în științe, care-și întremeiază o familie și care au dezvoltat școli cu un program de studii după standarde europene și au învățat zeci de mii de elevi pot fi învinuiți de ceva? Oare criminalii sunt oameni de știință? Spre marele regret, legislația din domeniu nu le-a oferit acele garanții procedurale și protecția cuvenită. Îmi exprim regretul față de membrii lor de familie, copiilor lor care plângeau în panică când au aflat știrea teribilă și faptul că R. Moldova a devenit complice la genocidul care are loc în Turcia”, a mai scris Natalia Guma.

Joi, 6 septembrie, șapte persoane din conducerea liceului „Orizont”, fondat și condus de cetățeni turci, au fost reținute de către reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ulterior expulzate din R. Moldova. ZdG a scris vineri că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” de la compania armeană Taron Avia a efectuat la 6 septembrie curent o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu, situat în apropierea orașului Istanbul.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: