Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul UE și ambasadorii statelor…

Ambasadorul UE și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău reamintesc guvernării așteptarile Uniunii Europene

facebook.com/EUDelegationMoldova

Ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit ieri, 6 iulie, cu prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, și membri ai guvernului pentru a-i informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău. Au fost reamintite așteptarile Uniunii Europene că autoritățile R. Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

„Ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Apărare, Federica Mogherini, și Comisarul pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum a fost luată privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018”, se arată într-un comunicat al Uniunii Europene în R. Moldova.

În cadrul întrevederii, oficialii europeni le-au comunicat reprezentanților Guvernului faptul că UE și statele membre vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în R. Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Majoritatea eurodeputaților au avut discursuri critice referitor la situația din R. Moldova și au calificat decizia instanțelor de judecată de a invalida mandatul primarului ales drept „netransparentă”, „dubioasă”, „abuz care slăbește un stat de drept” și „un caz profund de îngrijorare și nerespectare a dorinței electoratului”.

Un discurs în plenul legislativului european a ținut Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Aceasta a declarat că invalidarea alegerilor de la Chișinău a fost netransparentă și că așteaptă ca autoritățile din R. Moldova să găsească o soluție pentru această situație, care să corespundă angajamentelor pe care și le-a asumat. Federica Mogherini a menționat că modul în care au fost tratate alegerile locale nu sunt un semn bun pentru alegerile parlamentare, dar și că deblocarea asistenței macrofinanciare va fi posibilă doar când Moldova va îndeplini câteva precondiții.

Referitor la situația din R. Moldova au fost înaintate șase proiecte de Rezoluție. Cu votul a 343 de eurodeputați a fost votată o Rezoluție comună care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.

Experții susțin că Rezoluția nu are impact juridic, ci doar caracter de recomandare, însă, introduce în spațiul public european discuția despre posibilitatea înghețării asistenței bugetare, ceea ce ar echivala situația actuală a R. Moldova cu cea din 2015. Totodată, aceștia afirmă că prin Rezoluția critică la adresa Moldovei, Parlamentul European nu face decât să legitimeze decizia din 4 iulie a Comisiei Europene prin care prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost suspendată.

Foto: facebook.com/EUDelegationMoldova