Ambasadorul UE și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău reamintesc guvernării așteptarile Uniunii Europene

Ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit ieri, 6 iulie, cu prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, și membri ai guvernului pentru a-i informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău. Au fost reamintite așteptarile Uniunii Europene că autoritățile R. Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

„Ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Apărare, Federica Mogherini, și Comisarul pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum a fost luată privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018”, se arată într-un comunicat al Uniunii Europene în R. Moldova.

În cadrul întrevederii, oficialii europeni le-au comunicat reprezentanților Guvernului faptul că UE și statele membre vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în R. Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Majoritatea eurodeputaților au avut discursuri critice referitor la situația din R. Moldova și au calificat decizia instanțelor de judecată de a invalida mandatul primarului ales drept „netransparentă”, „dubioasă”, „abuz care slăbește un stat de drept” și „un caz profund de îngrijorare și nerespectare a dorinței electoratului”.

Un discurs în plenul legislativului european a ținut Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Aceasta a declarat că invalidarea alegerilor de la Chișinău a fost netransparentă și că așteaptă ca autoritățile din R. Moldova să găsească o soluție pentru această situație, care să corespundă angajamentelor pe care și le-a asumat. Federica Mogherini a menționat că modul în care au fost tratate alegerile locale nu sunt un semn bun pentru alegerile parlamentare, dar și că deblocarea asistenței macrofinanciare va fi posibilă doar când Moldova va îndeplini câteva precondiții.

Referitor la situația din R. Moldova au fost înaintate șase proiecte de Rezoluție. Cu votul a 343 de eurodeputați a fost votată o Rezoluție comună care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.

Experții susțin că Rezoluția nu are impact juridic, ci doar caracter de recomandare, însă, introduce în spațiul public european discuția despre posibilitatea înghețării asistenței bugetare, ceea ce ar echivala situația actuală a R. Moldova cu cea din 2015. Totodată, aceștia afirmă că prin Rezoluția critică la adresa Moldovei, Parlamentul European nu face decât să legitimeze decizia din 4 iulie a Comisiei Europene prin care prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost suspendată.

Foto: facebook.com/EUDelegationMoldova

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Vladimir Grate

  8 minute în urmă (07.07.2018)
  Sursa foto:Telegraph.md
  Ambasadorii UE: Se cer soluţii democratice pentru situaţia fără precedent de după invalidarea alegerilor
  Autorităţile Republicii Moldova trebuie să găsească modalităţi democratice pentru a soluţiona situaţia fără precedent înregistrată la Chişinău după invalidarea alegerilor locale noi. Necesitatea a fost subliniată de către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, şi ambasadorii statelor membre UE la Chişinău, care s-au întâlnit vineri, 6 iulie, cu premierul Pavel Filip şi membrii Guvernului pentru a-i informa asupra poziţiei UE după invalidarea alegerilor locale desfăşurate în municipiul Chişinău.
  Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Apărare, Federica Mogherini, şi de către comisarul pentru Cecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în declaraţia lor comună lansată imediat după invalidarea alegerilor, precum şi îngrijorările prezente în capitalele statelor membre. Reprezentanţii UE au reiterat faptul că decizia de invalidare şi modalitatea cum aceasta a fost luată privează locuitorii Chişinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie.
  Mesajele transmise de către reprezentanţii UE membrilor cabinetului de miniştri remarcă faptul că asemenea decizii subminează încrederea cetăţenilor în instituţiile statului aşa cum a fost subliniat şi de Parlamentul European în rezoluţia adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. În cadrul întâlnirii au fost reamintite aşteptările UE precum că autorităţile Republicii Moldova vor garanta independenţa justiţiei, conform angajamentelor internaţionale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democraţiei şi un aspect îndelung aşteptat de către cetăţenii Republicii Moldova.
  Potrivit comunicatului, UE şi statele membre ale UE vor continua să urmărească cu foarte mare atenţie procesul de reforme şi funcţionarea instituţiilor statului în Republica Moldova şi implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, a fost reamintit anunţul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondiţiilor politice legate de democraţie, statul de drept şi drepturile omului, plata primei tranşe din Asistenţa Macrofinanciară rămâne suspendată.
  COMENTARIU: Vladimir Grate
  Ca se ceri solutii democratice trebuie in primul rand sa fie insasi Ambasadorul Uniunii Europene in Republica Moldova Peter Michalko impreuna cu Ambasadorii Europeni si a Inaltului reprezentant pentru Afacerile Externe Federica Mogherini prin exemplu personal Sa fie democrati nu cu gura nici cu limba ci cu fapte si cu opere bune. Doamna Federica Mogherini nu vede, nu aude, a luat apa in gura si numi raspunde la sutele de mii de scrisori inca de pe timpurile cand era Ministru de Externe si Integrarii Europene a Republicii Italia, trimise prin posta electronica certificata email: segreteria.ministro@cert.it, federica.mogherini@pec.europa.eu
  Rog frumos Eccelenta Sa cu disciplina, onoare, cinste, demnitate si onestitate sa apere interesele Statului si a cetatenilor Republicii Moldova in cadrul relatiilor externe, sa intervina cu profesionalizm, corectitudine si promtitudine in spriginul cetatenilor, cu respectarea prevederilor tratatelor internationale la care Republica Moldova face parte, dind dovada de dreptate, demnitate, dragoste, ajutor, adevar si responsabilitate pentru a pune capat coruptiei europene avansate, discriminarii absolute sporite, preferentelor personale, dispretului, odiului, rasizmului, torturei psihologice europene zilnice, torturei, rele tratamentelor inumane, odioase, oribile, degradante, agravate si a schemei criminale vechi europene: “…basta!, …basta!, …basta!, …non chiami più, non ti permette!”, “…non ti lo posso dare!”, “…no lo so”, “…sarà contattato tempestivamente“, “…avrai una risposta quando sarà possibile”, “…hai finito?!“, “…si allontana!”, “…tu sei zero non meriti la risposta, …mettono me per non farti parlare, …amo diventiamo cattivi, …o te ne vai, o te portiamo con la macchina, …chiamare l’ambulanza, …fare un TSO!!!” si fara ca nimeni sa dea socoteala nimanui aici in Uniunea Europeana, in Consiliul europei, in Comisia europeana si in Parlamentul european.

  Cerem ca drepturile omului, libertatii fundamentale, democratiei si statului de drept sa fie respectate in primul rand in Uniunea Europeana. Parlamentul European se face ca nu vede, nu aude si aluat apa in gura cu privire la lipsa Legilor Nationale (State membre a UE), care ar putea sanctiona toate formele de rele tratamente inumane, odioase, oribile, degradante si foarte agravate conform art. 3 al Conventiei Europene pentru drepturile omului.
  Cu profund respect Vladimir Grate, 07.07.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *