Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasada SUA la Chișinău, dezamăgită…

Ambasada SUA la Chișinău, dezamăgită de decizia Parlamentului de a adopta votul mixt neglijând recomandările Comisiei de la Veneția

Ambasada Statelor Unite la Chişinău a transmis un mesaj în care se spune că SUA se arată dezamăgite de decizia guvernării R. Moldova de a modifica Codul Electoral ignorând cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, ambasada SUA dă asigurări că va continua să lucreze în sprijinul viitorului european al R. Moldovei. 

„Statele Unite sunt dezamăgite de decizia Parlamentului și a Guvernului din Moldova de a nu lua în considerare cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale OSCE/ODIHR privind revizuirea codului electoral. Adoptarea codului revizuit pune sub semnul întrebării scopul declarat al guvernului de a avea un viitor democratic și european pentru poporul moldovean. Noi vom continua să lucrăm cu toate părțile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face din viitorul european al Moldovei o realitate”, se spune într-un mesaj postat pe pagina de facebook a Ambasadei Statelor Unite în Moldova.

Proiectul de modificare a Codului Electoral prin introducerea votului mixt a fost adoptat joi, 20 iulie, cu votul a 74 de deputaţi democraţi, socialişti şi din Grupul Parlamentar Popular European. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit ședința Parlamentului. Deputaţii au modificat sistemul de vot în ciuda protestelor unei părţi a societăţii, dar şi a aprecierii critice date de către Comisia de la Veneţia.