Principală  —  IMPORTANTE   —   Adunarea Generală a Cetățenilor: mii…

Adunarea Generală a Cetățenilor: mii de oameni sunt așteptați astăzi în PMAN pentru a protesta împotriva guvernării

Mii de oameni sunt așteptați astăzi, 26 august, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta împotriva abuzurilor guvernării și împotriva invalidării alegerilor în mun. Chișinău. Manifestanții vor cere anularea sistemului electoral mixt și întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar în 2014. 

Proteste concomitente cu cel organizat de către partidele de opoziție PAS, PLDM și Platforma DA, vor avea loc și în afara țării. Diaspora va protesta la Bruxelles, Berlin, Paris, Londra, Geneva și alte orașe mari.

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM îndeamnă cetățenii să aducă alimente și corturi la protestul antiguvernamental planificat pentru duminică în așa fel ca a doua zi, pe 27 august, să marcheze împreună Ziua Independenței Republicii Moldova în PMAN.

Într-o declarație publică, organizatorii protestului solicită conducerii postului public de televiziune „Moldova 1” să „reflecte masiv” manifestația din 26 și 27 august (pe 27 august, Republica Moldova sărbătorește Ziua Independenței) și să invite la discuții organizatorii acestui eveniment.

În PMAN astăzi va avea loc și un protest condus de Maia Laguta, care s-a alăturat grupului de manifestanți, condus de Aurel Bucureanu.

Ieri, 25 august, Inspectoratul General al Poliției a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că deja a inițiat o cauză penală pentru „pregătirea dezordinilor în masă”. „Mai multe dintre aceste persoane au fost citate și urmează să se prezinte la organul de urmărire penală pentru a fi audiate în calitate de bănuiți”, a declarat sâmbătă șeful Direcției Generale Urmărire Penală, Grigore Moga. Reprezentanți ai forțelor de ordine au prezentat mai multe recomandări cetățenilor pentru respectarea ordinii publice și asigurarea securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului.

Între timp, punctele de ieșire din țară au fost luate cu asalt de către moldoveni, după ce autoritățile au anunțat, în ajunul protestului, o vacanță forțată de 9 zile. Guvernul a decis luni, 20 august, să trimită bugetarii în vacanță pe perioada 25 august – 2 septembrie. Vineri Poliția de Frontieră a emis un avertisment în legătură cu aglomerația de la vama Albița.

Mihail Cotorobai, avocatul Poporului cheamă lumea la calm, la întruniri şi manifestaţii paşnice, fără intimidări şi violenţeAvocatul Poporului cheamă autoritățile statului,  precum și  organizatorii manifestațiilor din 26 august la responsabilitate şi corectitudine în asigurarea dreptului la întruniri. 

Mai multe ONG-uri au elaborat un ghid cu recomandări pentru participanții la proteste.