Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul care a schimbat măsura…

Judecătorul care a schimbat măsura preventivă în privința lui Vladimir Andronachi își explică decizia și vorbește despre cei patru garanți: „Nu i-am luat eu de undeva din stradă…”

Judecătorul Gheorghe Balan, cel care a dispus eliberarea lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu și schimbarea măsurii în „garanție personală” la 11 august, printr-o încheiere care, potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu poate fi contestată își explică decizia, într-o declarație oferită pentru ZdG.

Gheorghe Balan ne-a spus că motivul deciziei privind eliberarea politicianului și omului de afaceri, Vladimir Andronachi, a fost evitarea riscului ca acesta să rămână fără vreo măsură preventivă. 

„Noi încă n-am început cercetarea judecătorească, suntem abia la etapa incipientă, în partea pregătitoare a ședinței judiciare. Eu am schimbat măsura preventivă în garanție personală, ca să nu mă pomenesc în situația când Andronachi rămâne fără nicio măsură preventivă.  Pe data de 2 noiembrie, practic a doua zi după ce eu aș fi ieșit din concediu, lui Andronachi i-ar fi expirat orice măsură preventivă, iar aceasta nu e din vina mea, legea spune că mai mult de un an de zile nu-i poți prelungi măsura preventivă. Eu mi-am jertfit concediul meu. Și atunci, procurorii au venit cu idee de prelungire, iar ceilalți au venit în ședință cu garant”, a subliniat judecătorul.

Balan mai adaugă că toți cei patru garanți sunt persoane de încredere, așa cum spune legea.

Nu i-am luat eu de undeva din stradă, au venit doi primari, unul la al doilea mandat, altul la al patrulea, a venit starețul mănăstirii Căpriana, a venit o doamnă care vreo 45 de ani a lucrat profesoară – au venit persoane, așa cum prescrie legea, demne de încredere. Conform legii, garanția personală înlătură orice risc, iar din toate riscurile invocate era doar pericolul infracțiunii”, a declarat judecătorul Balan.

Cine este judecătorul care l-a eliberat pe ex-deputatul Vladimir Andronachi din arest la domiciliu. Detalii din carieră

Gheorghe Balan, judecătorul care l-a eliberat din arest la domiciliu pe ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi, figurant în trei dosare penale (dosarul „Metalferos”, dosarul privind „Consulatul Moldovei la Odesa” și „Frauda bancară”), este magistrat din 1996 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria Chişinău.

Judecătorul Gheorghe Balan este cel care examinează, din martie 2023, dosarul în care Andronachi este învinuit de implicare în furtul miliardului. La 19 mai 2023, Balan a dispus examinarea cauzei penale în ședință închisă, la cererea părții apărării, deoarece ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional familia inculpatului” și pentru că unele probe ar constitui secrete bancare și de stat, după cum a informat Procuratura Anticorupție.