Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Poliția refuză să explice…

VIDEO Poliția refuză să explice motivul evacuării forțate a Comunității OccupyGuguță

Comunitatea OccupyGuguță, care de aproape două luni protesta în fața cafenelei Guguță sub genericul „Protest Permanent”, a fost evacuată forțat astăzi, 27 august, de Ziua Independenței. Deși dețin autorizație de la Primărie pentru a se afla în acel loc, membrii comunității au fost alungați din preajma cafenelei și lăsați fără lucrurile, parțial adunate sau construite din donațiile cetățenilor. Procesul de evacuare a fost gestionat de Șeful adjunct al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Silviu Mușuc. Nici membrii Comunității OccupyGuguță și nici reporterul Ziarului de Gardă nu a reușit să obțină o explicație din partea oficialului.

Pocesul de evacuare a început dimineața devreme, în jurul orei 7:30. Tinerii au fost înconjurați de mascați, iar cortul instalat acum câteva zile și construcțiile din paleți din lemn au fost demontate și parțial evacuate într-o direcție necunoscută.

După ce lucrurile Comunității OcuppyGuguță erau deja demontate și luate pe sus, întrebat care este motivul evacuării, Șeful adjunct al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Silviu Mușuc, cel care a gestionat procesul, i-a întrebat pe membrii Comunității „care este baza legală pentru care se află în acel loc”. Totodată, Mușuc nu a oferit nicio explicație și nu a prezentat niciun document oficial, care să prevadă legalitatea acțiunilor poliției.

Solicitat de reporterul Ziarului de Gardă, care a ajuns la fața locului în jurul orei 8 dimineața, Silviu Mușuc a refuzat să ofere explicații, motivând că până a veni reporterul ZdG, dumnealui ar fi făcut deja declarații oficiale: „Până a veni dumneavoastră încoace, noi am vorbit despre tot. Nu suntem obligați să vă răspundem”.

OccupyGuguță se definește ca o acțiune de protest permanent pentru apărarea democrației în Republica Moldova. Comunitatea s-a constituit la sfârșitul lunii iunie și a manifestat în fața fostei Cafenele Guguță. Protestatarii se manifestă împotriva construcției în locul fostei cafenele a unui centru de afaceri multietajat, dar și împotriva altor ilegalități admise de guvernare.

Pe parcursul celor două luni de la inițierea protestului, tinerii au manifestat pașnic prin diverse acțiuni și evenimente creative.

Momentul evacuării Comunității OccupyGuguță, surprins de reporterul ZdG:

Foto: facebook.com/search/top/?q=occupyguguță