Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ofițerii INI au descins…

VIDEO Ofițerii INI au descins la patru centre medicale din raionul Fălești într-o cauză penală pornită pentru falsificarea certificatelor COVID-19

Foto: politia.md

Ofițerii Direcției investigații „Nord” a Inspectoratului Național de Investigații (INI), sub conducerea Procuraturii raionului Fălești, au efectuat la 2 noiembrie, percheziții la patru centre medicale a IMSP CS Mărăndeni, într-o cauză penală pornită pe confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false. 

Potrivit INI, cauza penală a fost inițiată ca urmare a depistării certificatelor de vaccinare false (eliberate în lipsa persoanei care s-ar fi vaccinat).

În cadrul perchezițiilor, polițiștii au ridicat 320 certificate de vaccinare COVID – 19, 34 de  copii a buletinelor de identitate ce aparțin diferitor persoane, 12 registre de evidentă a persoanelor vaccinate, 625 de blanchete cu acord de vaccinare, 3 certificate de vaccinare (fără a se vaccina persoanele de facto), înscrisuri de ciornă cu date de identitate (nume, prenume, cod personal, data, luna, anul nașterii), informație în format electronic a persoanelor care  s-au vaccinat  împotriva virusului COVID – 19.

Polițiștii susțin că au depistat la unul dintre angajații tehnici ai Centrului 5 confirmări de vaccinare COVID – 19 care urmau a fi transmise medicului din cadrul Centrului medical.

Conform legislației în vigoare persoanele implicate în asemenea infracțiuni se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 32 500 sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Anterior, ZdG a publicat o investigație despre falsificatorii de certificate de vaccinare. ZdG a reușit să obțină un certificat de vaccinare, reporterul fiind introdus, oficial, de către un lucrător medical, în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19. S-a întâmplat în ziua în care autoritățile raportau peste 10 000 de persoane vaccinate într-un interval de 24 de ore și în condițiile în care reporterul fusese imunizat împotriva virusului în luna mai, în România. Documentul, pentru care ni s-a cerut 4 mii de lei, a fost înregistrat într-un Centru raional de Sănătate, iar serul fictiv „administrat” este Johnson & Johnson.

VIDEO/ Falsificatorii de certificate de vaccinare împotriva COVID-19: „Ați înțeles, da? Două verzi”