VIDEO/ Ce s-a discutat la ședința de azi din dosarul Filat

Ședința de astăzi, 18 aprilie 2019, de la Judecătoria Chișinău în dosarul lui Vladimir Filat a fost amânată după ce avocații fostului premier au depus recurs la Curtea de Apel împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău prin care a fost respinsă solicitarea apărării de a sesiza Curtea Constituțională. O jurnalistă de la postul de televiziune Jurnal TV a fost sancționată de instanță cu excluderea din cadrul ședinței.

Ședința de judecată a început cu decizia instanței de a elimina din proces o jurnalistă de la postul de televiziune Jurnal TV. Una din judecătoarele din complet a afirmat că, în ședința anterioară, aceasta ar fi avut un comportament incorect. „În timp ce instanța a dat soluția la încheiere, dvs ați întrerupt-o și ați făcut mențiuni, replici, ați strigat. Sunteți îndepărtată din ședința de judecată. O zi bună”.

Ședința a continuat cu demersul întocmit de avocatul Victor Munteanu, privind suspendarea procesului, până când instanța de apel se va expune pe marginea solicitării apărării de a sesiza Curtea Constituțională. Atât Filat, cât și avocații săi susțin că aceste demersuri nu reprezintă tentative de tergiversare a procesului. „Procesul trebuie să parcurgă toate etapele, iar drepturile să fie respectate. Nu ne dorim tergiversare. Dosarul acesta a fost deschis în august 2015, iar primele acțiuni procesuale au început în 2018. Dosar a fost murat la Procuratură 3 ani și ceva, așa că, să nu vorbească cineva de tergiversare”, a precizat Filat.

Procurora Nadejda Busuioc a cerut instanței să respingă demersul apărătorilor, pe motiv că nu ar exista motiva de amânare a ședinței.

Instanța însă a admis solicitarea apărării și a fixat următoarea ședință pentru data de 2 mai 2019. La încheierea ședinței, Filat a menționat că, deși anterior, instanța i-a permis să discute cu presa, acest lucru nu a fost posibil. Acesta a precizat totodată că nu a refuzat atunci discuția cu presa și a solicitat, repetat, să aibă posibilitatea de a răspunde la întrebările jurnaliștilor. Magistrata Djeta Chistol, una din cele trei judecătoare din complet, a cerut avocaților fostului premier să vină cu un demers în scris, iar instanța se va expune pe marginea solicitării.

„Considerăm logic să fie determinat dacă instanța este competentă să judece cauza”, a precizat Victor Munteanu.

Anterior, Judecătoria Chișinău a respins solicitarea avocaților lui Filat prin care aceștia au cerut să fie verificată constituționalitatea articolului 40, aliniatele 1 și 3, Cod de Procedură penală, care se referă la „competența teritorială în materie penală” și la instanța competentă să examineze un dosar. Mai exact, avocații lui Filat au invocat faptul că, în rechizitoriu, nu a fost stabilit locul comiterii infracțiunii incriminate acestuia, deci, nu ar fi clar de ce dosarul trebuie să fie examinat la Judecătoria Chișinău. Totodată, aceștia au făcut referire la norme constituționale care ar fi în contradicție cu acel articol din Cod și care ar încălca prezumția nevinovăției.

Fostul premier Vlad Filat nu a putut să facă declarații de presă nici la ședința de astăzi de la Judecătoria Chișinău. Imediat după finalizarea ședinței, Filat a fost însoțit de mascații de la Pantera, fără a i se permite să vorbească cu jurnaliștii.

„Am făcut precizările de rigoare. În niciun caz nu am refuzat și îmi doresc să vorbesc”, a spus Filat în timp ce era escortat din sala de judecată.

Potrivit avocatului fostului premier, Vladimir Filat nu refuză să comunice cu mass-media, iar acest lucru a fost permis chiar și de instanța de judecată.

„Domnul Filat, chiar azi, în ședința de judecată a precizat acest lucru. În ședința trecută, instanța a indicat că este permisă comunicarea cu presa timp de 5 minute, după ședință. Azi ni s-a spus să depunem cererile și demersurile pentru examinare. Am pregătit deja această cerere privind constatarea încălcării dreptului de a împărți și recepționa informații, or practic nu a fost îndeplinită decizia instanței de judecată”, a declarat Victor Munteanu, unul dintre avocații fostului premier. 

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că la 01.07.2013, Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *