Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Nici magistrații Curții de…

(VIDEO) Nici magistrații Curții de Apel Chișinău nu au vrut să vadă probele video în cauza ex-deputatei Cușnir

Chiar dacă figurează în cauza privind maltratarea ex-deputatei Valentina Cușnir în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, imaginile video nu a fost vizionate nici la Curtea de Apel (CA) Chișinău. Magistrații au motivat că ”din cauze tehnice, înregistrările nu pot fi vizionate” și au trecut la etapa finală de examinare a dosarului. Cușnir declară că instanța de judecată este părtinitoare.

Sursa Video: www.ZdG.md, www.ProTV.md

Pe 5 decembrie, Curtea de Apel a examinat cazul ex-deputatei Valen­ti­na Cuş­nir, împo­tri­va cola­bo­ra­to­ri­lor de poli­ţie Petru Cor­du­nea­nu şi Dumi­tru Rusu. În cadrul procesului, Constantin Bosîi, avocatul acuzării, a solicitat instanței să fie vizionate înregistrările video realizate în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în Piața Marii Adunări Naționale. Avocatul lui Corduneanu a solicitat respingerea demersului și a argumentat că, deși au încercat de mai multe ori, la prima instanță probele respective tot nu au putut fi vizionate. Completul format din magistrații Ulianovschi, Secrieru și Vrabie doar a constat că imaginile nu se deschid, apoi, fără a chema un tehnician, fără a încerca să le deschidă pe un alt computer, au cerut procurorului să dea citirii procesului verbal, pe care acesta l-a întocmit în 2010 la vizionarea discului.

(VIDEO din 7/8 aprilie 2009) Iată ce conținea unul dintre discurile pe care n-au vrut să le vadă magistrații Curții de Apel

15357021_1269856026395916_1837411473_nValentina Cușnir se arată indignată de acest refuz voalat. ”au făcut tot posibilul ca să nu fie vizualizate aceste înregistrări, care au fost anexate la dosar la faza urmăririi penale de către procuror. ”Procurora Liliana Verdeş nu a inclus intenționat aceste imagini în lista de probe. Motivul – aceste CD-uri au fost retrase din prima instanță în baza unei scrisori care nu era semnată (!!!), chipurile de la Procuratura Municipală, pentru a face copii. Consider că înregistrările sunt altele şi sunt falsificate. Eu am cerut ca Procuratura Generală să retragă dosarul ca să-şi înlăture falsificările de la urmărirea penală, da ei au trimis plângerea mea în instanță și încă nu a fost discutată. La procesul din 5 decembrie trebuia să se expună și nu au făcut acest lucru. ”, a comentat ex-deputata.

La data de 01.04.2016, în cadrul procesului a fost audiat Sergiu Duminică, care ar fi declarat că în seara de 7 spre 8 aprilie, în PMAN, a văzut cum două persoane maltratau o doamnă. ”Tare i-a deranjat mărtuiria lui Duminică, mai ales pentru că l-a recunoscut pe Corduneanu printre agresori. (…) Procurorul a constatat că nu m-ar fi găsit nici pe mine şi nici pe inculpați în acele înregistrări, dar, de fapt, suntem toți şi ne vedem foarte clar. Aceste înregistrări au fost publicate pe Internet şi eu le-am privit. Le-am privit inițial şi pe cele din dosar, dețin şi copiile. Atunci se deschideau CD-urile pentru vizualizare. Este o sfidare din partea instanței de judecată şi demonstrează că instanța nu este imparțială.” mai delară Valentina Cușnir.

Cauza Valentinei Cușnir se examinează la CA Chișinău din 24 noiembrie 2014, iar în acești doi ani au avut loc 22 de ședințe, majoritatea fiind amânate din cauza lipsei unuia dintre apărători.