Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Capital social de peste…

VIDEO Capital social de peste 436 de milioane de lei, trei aeronave și 16 construcții care aparțin lui Ilan Șor, puse sub sechestru. Detalii de la PA despre sentința aplicată deputatului fugar

UPDATE 15:50 Procuratura Anticorupție (PA) și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) au pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 7,5 miliarde de lei în dosarul „Frauda bancară”, a declarat șefa PA Veronica Dragalin. Procurorii au pus sechestru pe bunuri din R. Moldova care îi aparțin deputatului fugar Ilan Șor în valoare de circa 1,36 miliarde de lei. Este vorba inclusiv despre peste 436 de milioane de lei capital social, trei aeronave și 16 construcții nelocative.

Captură de ecran. Privesc.eu

„Din punct de vedere de procedură, ce urmează mai departe, după decizia de săptămâna trecută, partea civilă/vătămată este Banca de Economii (BEM). Procuratura nu are un rol activ în convertirea unui bun sechestrat într-un bun confiscat. Reprezentanții BEM, care este în proces de lichidare, prin executor judecătoresc, trebuie să identificie toate bunurile aici în R. Moldova care îi aparțin lui Ilan Șor”, a spus Dragalin.

Întrebată dacă Șor ar putea fi extrădat în R. Moldova deși are cetățenia Israelului, procurora-șefă a spus că există cazuri anterioare când persoanele condamnate au fost extrădate.

„(…)Ministerul de Justiție are competența și responsabilitatea de a trimite cereri de extrădare, după faza de judecată. Până la urmă decizia va fi luată de Israel. Nu putem infuența cât de repede va fi luată decizia. Suntem în comunicare cu omologii noștri din Israel pentru a le oferi toate materialele pe care le cer. Sperăm să reușim să convingem autoritățile din Israel să fie întors înapoi în R. Moldova ca să poată executa pedeapsa de 15 ani de închisoare”, a mai spus Veronica Dragalin.

Articolul inițial:

Procuratura Anticorupție (PA) organizează o conferință de presă cu tematica  „Condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare”.

„Având în vedere interesul sporit al societății cu privire la acest caz și faptul că în spațiul public au apărut informații eronate, ne dorim să informăm corect cetățenii și să răspundem la unele întrebări”, au anunțat anterior reprezentanții PA.

Din motivul că încă nu a fost pronunțată decizia motivată de Curtea de Apel, fiind planificată pentru 30 mai 2023, Procuratura Anticorupție a menționat că „se va abține de a comenta probele și argumentele expuse în ședințele de judecată, dar va răspunde la întrebări care pot fi clarificate la această etapă”.

Joi, 13 aprilie 2023, la ora 17:55, după două zile de dezbateri judiciare, CA Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul ,,Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.  Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Curtea de Apel Chișinău a:

  1. respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
  2. respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
  3. admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
  4. casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
  • Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.

Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Din 2017, timp de șase ani, dosarul s-a aflat la Curtea de Apel Chișinău și Curtea de Apel Cahul, avocații lui Șor cerând de mai multe ori strămutarea examinării cauzei penale.