Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   FOTO/ Vicepreședintele Partidului Politic „Șor”,…

FOTO Vicepreședintele Partidului Politic „Șor”, care plecase din țară înainte de perchezițiile din dosarul finanțării Partidului „Șor”, surprins în Chișinău, cu o mașină de lux. Explicațiile Procuraturii Anticorupție

Vicepreședintele Partidului Politic „Șor”, Vitalie Balinschi, unul dintre principalii figuranți în dosarul finanțării partidului Șor s-a prezentat pe 7 martie la Procuratura Anticorupție(PA) unde i-a fost adusă la cunoștință învinuirea, informează PA, la solicitarea Ziarului de Gardă, după ce Vitalie Balinschi a fost văzut în Chișinău, cu o mașină de lux. O fotografie cu el a fost trimis în adresa ZdG de către un cititor.

Vitalie Balinschi, surprins în R. Moldova, la volanul unei mașini de lux

PA a anunțat că Vitalie Balinschi a solicitat termen până la 16 martie 2023, pentru a face cunoștință cu învinuirea. Totodată, a venit cu mai multe detalii cu privire la învinuirile aduse vicepreședintelui Partidului „Șor”.

PA informează că, „la 16 iulie 2022, în rezultatul divulgării de către persoane neidentificate a datelor privind identitatea persoanelor investigate, vicepreședintelui Partidului Politic „Șor” împreună cu alți participanți la săvârșirea infracțiunilor incriminate a părăsit teritoriul R. Moldova, cu scopul de a se eschiva de la organul de urmărire penală”.

„Acesta a fost pus sub învinuire în lipsă, prin ordonanța din 23 septembrie 2022, fiindu-i încriminată infracțiunea prevăzută de art. 42 alin. (5), 181/2 alin. (1) din Codul penal și art. 181/2 alin. (5) din Codul penal.

Prin ordonanța din 23 septembrie 2022, din considerentul că nu era cunoscut locul aflării învinuitului, subdiviziunii specializate a Centrului National Anticorupție, i-a fost dispusă efectuarea investigațiilor în vederea căutării învinuitului.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 14 noiembrie 2022, demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv a fost admis integral, pe un termen de 30 zile, din momentul reținerii, cu menținerea persoanei în Penitenciarul nr.13.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 15 februarie 2023, a fost admisă cererea avocatului privind înlocuirea măsurii preventive, fiind înlocuită cu „liberarea provizorie sub control judiciar”, pe un termen de 30 zile.

Prin aceeași încheiere, instanța a obligat învinuitul de a se prezenta la organul de urmărire penală în termen de 21 de zile, din momentul pronunțării încheierii.

Procurorul de caz, a contestat încheierea din 15 februarie 2023 la Curtea de Apel Chișinău, motivând că legislația procesuală nu prevede examinarea unei cereri de înlocuire a măsurii preventive în lipsa învinuitului”, informează PA.

PA informează că prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 23 februarie 2023, recursul a fost respins ca fiind neîntemeiat, cu menținerea în vigoare a încheierii din 15 februarie 2023. „Menționăm, că instanțele judecătorești au procedat similar și în cazul contabilei Partidului Politic „Șor””.