Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Unul dintre cei doi candidați…

Unul dintre cei doi candidați ai Guvernului pentru funcția de membru al CSP s-a retras din concurs

Captură de ecran/Youtube

Comisia Pre-Vetting informează cu privire la retragerea din concurs a candidatului  Guvernului pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile, Radu Mîrza.

Retragerea a condus la nepromovarea evaluării de către candidat, conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Legea nr. 26/2022.

Decizia Comisiei a fost comunicată atât candidatului Radu Mîrza, cât și Guvernului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz. Dacă candidatul nu va notifica Comisia că se opune publicării deciziei în următoarele 48 de ore, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, în formă depersonalizată. Decizia este cu drept de atac și poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile din data recepționării.

Potrivit Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selecției candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, retragerea din concurs a unui candidat după ce instituția responsabilă de organizarea alegerilor sau a concursului transmite lista cu candidați către Comisie echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat.

După retragerea lui Radu Mîrza, Mihail Sorbala, conferențiar universitar la Catedra Drept Public a Facultății de Drept de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM), rămâne singurul reprezentant al societății civile selectat de Guvern pentru suplinirea funcției vacante de membru al CSP. Candidatul Sorbalo a transmis Comisiei Declarația pentru 5 ani completată, iar evaluarea în privința acestuia este în desfășurare.