(Ultima oră) Iurie Roșca, pe banca acuzaților. Dosarul a fost trimis în judecată

Dosarul penal în care figurează Iurie Roșca, fost deputat și vicepremier pe problemele combaterii corupţiei din perioada comunistă, a fost trimis în judecată. Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a finalizat urmărirea penală. Dacă instanța îl va găsi vinovat, Iurie Roșca riscă o amendă în mărime de la 4 000 la 6 000 u.c. (n.r.: 1 unitate convențională =50 de lei) sau închisoare de la 3 la 7 ani.

Potrivit PA, Iurie Roșca a săvârșit trafic de influenţă, adică pretinderea şi primirea personal de bani pentru sine, de către o persoană care susţine că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a o face să îndeplinească acţiuni in exercitarea funcţiei sale, acţiuni săvârșite cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari, infracţiune prevăzută la art.326 alin.(3) lit.a) din Codul penal. Dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 u.c. sau închisoare de la 3 la 7 ani.

Totodată, PA informează că au fost aplicate sechestre asupra mijloacelor bănești, ridicate în cadrul perchezițiilor la sediul inculpatului, în mărime totală de aproximativ 250 mii de lei, precum și asupra bunurilor imobile în valoare de aproximativ 2 413 328 de lei.

Citiți și: (doc) Denunțătorul din dosarul lui Iurie Roșca

Urmărirea penală a început în baza unui denunț al administratorului de firmă implicat. Conform materialelor cauzei, în decembrie 2009, Iurie Roșca, aflându-se la sediul partidului pe care îl conduce, acționând cu intenţie directă, personal a pretins pentru sine, de la administratorul unei societăți comerciale, valută străină în sumă de un milion de euro. În schimbul acestei sume, învinuitul susţinea că va influența factori de decizie din cadrul sistemului judiciar, în vederea emiterii unei hotărâri favorabile antreprenorului, într-un litigiu economic.

În continuarea acţiunilor sale criminale, peste câteva zile de la pretindere, învinuitul, a primit de la antreprenorul menționat, valută străină care nu i se cuvenea în sumă de 117 000 dolari SUA.

Ulterior, după ce în februarie 2010, a fost emisă de către instanță o decizie nefavorabilă denunțătorului în litigiul în care era figurant, la cererea învinuitului, acesta i-a mai transmis 110 000 dolari SUA, în vederea soluționării chestiunii.
În cadrul urmăririi penale, procurorul a respins cererea denunțătorului de recunoaștere în calitate de parte vătămată și civilă pe dosar, în vederea recuperării banilor transmiși, deoarece conform legislației, în cazul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență sumele de bani transmise sunt recuperate în folosul statului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Despre mai puțin de șapte ani pentru piticul trădător și minciunos Iura Roșca, nici nu poate fi vorba! Dacă nu se poate 19 ani pentru escrocul Ilan Șor, măcar să ne scoatem pârleala cu idiotul ista de Iura Roșca! Degeaba am înghețat noi pe gerul cela, când idiotul în cojocică și cu căciulă de cârlan, cățărat în copac ne chema la Revoluție?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *