Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ! CC a validat…

ULTIMA ORĂ! CC a validat mandatele a cinci noi deputați PAS

Curtea Constituțională (CC) a validat marți, 21 septembrie, mandatele a cinci deputați, candidați supleanți din partea Partidului Acțiune și Solidaritate.

Astfel, CC a validat mandatele deputaților Ana Calini, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda și Dorel Iurcu, care îi vor înlocui în Parlament pe Natalia Gavrilița, Sergiu Litvinenco, Andrei Spînu, Dumitru Budianschi și Rosian Vasiloi, în fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), după ce aceștia au renunțat la funcția de parlamentar pentru a face parte din echipa guvernamentală, Rosian Vasiloi renunțând la mandatul de parlamentar pentru funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

În cadrul ședinței de marți, 14 septembrie, membrii CEC au aprobat inițierea procedurii de validare a mandatelor de deputat, raportul în acest sens fiind transmis Curții Constituționale.

Ana Calinici este de profesie juristă și deține funcția de asistentă de deputat în Parlamentul R. Moldova, iar în ultimii doi ani, potrivit declarației, a obținut 134 de mii de lei pentru asistență juridică prestată deputatei Galina Sajin și 14 mii de lei pentru asistență juridică prestată parlamentarului Radu Marian. Ana Calinici mai declară și un salariu de 23 400 de RON de la Parlamentul României și 31 477 pentru prestarea serviicilor Asociației „Forumul pentru Transparenta, Implicare, Unitate și Schimbare”.

Evghenia Cojocari, profesoară de profesie, declară că, în ultimii doi ani, a primit 53 de mii de shekel (moneda oficială a Israelului), pentru „serviciile sociale” prestate unor familii din trei orașe ale Israelului, dar și 134 de euro salariu de la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Boris Popa, jurist de profesie, indică în declarația sa un salariu de 4 800 de lei, pe care l-a primit de la un SRL. Detalii.

Ana Oglinda care se regăsește pe lista PAS pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent este de profesie medic reanimatolog, doctor în științe medicale, conferențiar universitar. Ana Oglinda a declarat pentru ultimii doi ani, în perioada 2019-2020, un salariu de 221 089 de lei de la IMSP „Institutul Mamei și Copilului”, ceea ce constituie 18 424 de lei lunar. Oglinda mai indică un salariu anual de 140 994 de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, echivalentul a 11 749 de lei lunar. Potrivit declarației de avere, în 2020, Ana Oglinda a primit 6 960 de lei sub formă de remunerații de la „SRL Multimedica” și 671 de lei de la „IMSP Institutul Mamei și Copilului”. Oglinda deține cinci terenuri agricole pe care le-a primit sub formă de donație. Oglinda declară o casă de locuit de 117 metri pătrați pe care a primit-o ca și donație și un apartament de 61 metri pătrați pe care l-a achiziționat în 2016. Oglinda deține cinci conturi bancare, dintre care patru în lei și unul în euro. Astfel, Oglinda deține pe conturile bancare 615 443 de lei și 5 029 de euro.

Dorel Iurcu este de profesie economist și în prezent ocupă funcția de primar al localității Horodiște din raionul Rezina. Iurcu nu a indicat în declarația de avere depusă în 2020 ce salariu a primit. Potrivit declarației de avere, Iurcu deține 1/4 cotă parte dintr-o casă de locuit de 200 de metri în valoare de 98 000 de lei și trei terenuri agricole, dintre care două le-a obținut prin privatizatizare. Iurcu indică o moară de 97 000 de lei pe care a achiziționat-o în 2008. Potrivit declarației de avere, Iurcu deține un apartament în valoare de 150 775 de lei pe care l-a primit sub formă de donație în 2019.

În urma alegerilor parlamentare din 11 iulie curent, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) – 32 de mandate, iar Partidul Politic „ȘOR” – 6 mandate.

Citiți și: Parlamentul a aprobat cererile de demisiei a cinci deputați PAS