Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima decizie a Comisiei pre-vetting…

Ultima decizie a Comisiei pre-vetting în legătură cu candidații propuși de Parlament la funcția de membru al CSM

Alexandru Rotari. Foto: Facebook Comisia Pre-Vetting

Comisia pre-vetting anunță joi, 30 martie, că a finalizat evaluarea grupului de candidați propuși de către Parlament la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și a emis ultima decizie în acest sens. Potrivit Comisiei, candidatul non-judecător la CSM, Alexandru Rotari, nu a promovat evaluarea integrității.

Concluzia se conține în decizia transmisă candidatului și Parlamentului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz.

Alexandru Rotari urmează să notifice Comisia dacă acceptă sau se opune publicării deciziei în 48 de ore. În lipsa notificării, decizia va fi publicată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată.

Potrivit prevederilor Legii nr. 26/2022, orice decizie poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în 5 zile din data recepționării.

Joi, 30 martie, Comisia juridică din Parlament a aprobat numirea celor trei candidați care au promovat evaluarea: Alexandru Postica, Ciaglic Tatiana, Ion Guzun. Aceștia urmează să fie votați, tot joi, în ședința Parlamentului.

12 candidați cu experiență profesională relevantă în drept, admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, desfășurat de Comisia pre-vetting, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru în CSM.

Urmare a evaluării non-judecătorilor, Comisia a emis trei decizii de promovare și nouă decizii de nepromovare a evaluării, patru dintre care au fost pe motivul retragerii din concurs sau nedepunerii în termen a declarației pentru 5 ani. Până în acest moment, 9 din cei 12 candidați evaluați au acceptat publicarea deciziilor Comisiei Pre-Vetting.

În total, opt candidați, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, au participat la interviul Comisiei pre-vetting. Este vorba despre candidații non-judecători: Tatiana Chiriac, Tatiana Ciaglic, Alexandru Rotari, Valentin Caișîn, Alexandru Postică, Ion Guzun, Ștefan Belecciu și Angela Popil. Astfel, încă un candidat din acest grup urmează să primească deciziile Comisiei în zilele următoare.