Principală  —  IMPORTANTE   —   Trei procese penale în privința…

Trei procese penale în privința fostului șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc. Este bănuit că și-a depășit atribuțiile de serviciu

Foto: sputnik.md

Procuratura Generală a anulat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale, emise anterior de Procuratura Anticorupție în privința fostului șef adjunct al IGP și a dispus reluarea procesului penal, iar în două cazuri – începerea în privința acestuia a două dosare penale pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu”. Sursele ZdG au confirmat că este vorba despre Gheorghe Cavcaliuc.

Potrivit materialelor, neregulile au fost constatate de Procuratura Generală (PG) în cadrul verificărilor, cu titlu de control ierarhic superior, a proceselor penale pornite în baza sesizărilor depuse anterior la Procuratura Anticorupție și CNA, inclusiv de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, ex-șeful IGP.

SPIA ar fi stabilit o serie de nereguli pretins abuzive ale șefului adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc, care, pe parcursul anului 2015, când deținea interimatul funcției, ar fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri, acordat grade speciale și concedii, fără a avea împuterniciri în acest sens, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari.

Chiar dacă ulterior, angajații MAI au fost repuși în drepturi prin deciziile irevocabile ale instanțelor de judecată, fiecare fiind despăgubit cu sute de mii de lei, iar caracterul ilegal al acțiunilor șefului adjunct al IGP a fost confirmat, Procuratura Anticorupție a refuzat, în intervalul anilor 2015 – 2019, pornirea urmăririi penale în privința acestuia, arhivând materialele.

Astfel, stabilind erori de drept și de fapt în soluțiile date anterior de procurorii anticorupție, PG anunță că a dispus reluarea investigațiilor pe aceste cazuri „în scopul înlăturării omisiunilor admise, administrarea materialului probator corespunzător pentru o apreciere juridică obiectivă și adoptarea unor soluții legale și întemeiate pe fiecare caz”.