Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trei judecătoare anchetate pentru mită…

Trei judecătoare anchetate pentru mită rămân în arest preventiv

Judecătoria Chișinău a prelungit mandatele de arest pe numele a trei magistrate vizate în dosarul mitei pentru judecători, dar și pe numele asistenului judiciar, implicat în schemă.

Instanța a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest în izolatorul CNA pentru magistrata Liubovi Brânza. În cazul judecătoarelor Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc, instanța a dispus prelungirea măsurii preventive pentru încă 30 de zile de arest la domiciliu.

Judecătoria Chișinău a decis și prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile în penitenciarul nr.13 în cazul asistentului judiciar Vitalii Furtuna, care ar fi intermediat transmiterea a 2000 de euro de la un medic către un judecător pentru ca acesta să dea o soluție favorabilă într-un dosar.

Anterior au fost prelungite mandatele de arest preventiv pe un termen de 20 de zile și pe numele celor două magistrate de la Judecătoria Chișinău.

În privința măsurii preventive aplicate medicului Vadim Scarlat și procurorei Vera Chiranda, învinuiți pe această cauză, instanța se va expune mâine, 20 noimebrie. Procurorii au înaintat demersurile și în privința celorlați 3 învinuiți (avocatul, procurorul și inculpatul), intanța de judecată urmând să fixeze data examinării demersurilor.

Zece persoane au fost reținute pe 23 octombrie, fiind bănuite într-un dosar de corupție: magistratele Liubovi Brânza, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, magistratele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, procurora Vera Chiranda, avocata Nadejda Agatii, medicul Vadim Scarlat, un asistent judiciar și o persoană fizică (inculpat) ale căror nume nu au fost făcute publice de procurori.

Portrivit Procuraturii Anticorupție, avocata Nadejda Agatii, inculpatul şi asistentul judiciar sunt învinuiţi de transmiterea şi intermedierea transmiterii unor sume de bani magistraţilor pentru ca aceştia să ia decizii favorabile în privinţa unor terţi.

La rândul său, medicul Vadim Scarlat se învinuieşte că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2 000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit.

Citiți și: