Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sora lui Veaceslav Platon ar…

Sora lui Veaceslav Platon ar fi fost arestată la Moscova

Veaceslav Platon l-a acuzat, în mai multe rânduri pe Vladimir Plahotniuc, fostul său partener de afaceri, de fabricarea dosarelor penale pe numele său

Sora controversatului om de afaceri Veaceslav Platon ar fi fost reținută la Moscova în urma unei decizii luate de Judecătoria raionului Tverskoy. Potrivit Komersant, Elena Platon este acuzată că ar fi organizat o schemă de transferare în străinătate a banilor din băncile rusești.

Presa rusă scrie că ar fi vorba de zeci de miliarde de dolari, iar ancheta se desfășoară atât în Federația Rusă, cât și în Moldova.

Sora lui Veaceslav Platon este cercetată pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat, dar și pentru realizarea operațiilor de transferuri bănești în valută rusească sau străină, pe conturile persoanelor nerezidente, cu folosirea actelor de identitate false. Totodată, anchetatorii ruși presupun că Elena Platon ar fi luat parte și la schemele organizate de fratele său.

Contactat telefonic, Valeriu Pleșca, avocatul lui Veaceslav Platon, ne-a cspus că nu cunoaște detalii despre acest caz și că nu ne poate confirma arestul Elenei Platon.

Procuratura Generală ne-a comunicat însă că Elena Platon este dată în căutare și de către autoritățile din R. Moldova, doar că pe alte capete de acuzare.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de peste 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.