Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul Igor Dodon ar putea…

Socialistul Igor Dodon ar putea fi cercetat penal. Procurorul general interimar a dispus inițierea urmăririi penale în așa numitul dosar „kuliok”

Procuratura Generală (PG) a dispus inițierea urmăririi penale în așa numitul dosar „kuliok”. Decizia PG vine la o zi după ce Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat că miercuri, 18 mai, procurorul general interimar a dispus inițierea urmăririi penale în legătură cu imaginile video în care fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, îi transmite o pungă neagră fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

„Confirmăm că astăzi, 18 mai, procurorul general interimar a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019.

În martie 2020, Procuratura Anticorupție (PA) a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. Motivul invocat de procurori era că această faptă „nu întrunește elementele constituitive ale vreunei infracțiuni”.

Pe 8 iunie 2019, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile care au avut loc la sediul PD. O lună mai târziu, la 8 iulie, procurorul anticorupție Alexandru Cernei a emis însă o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale. În ordonanța respectivă era menționat că discuția din 7 iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”.

Ulterior, în noiembrie 2019, Andrei Năstase, liderul partidului Platforma DA, a depus o plângere prin care a solicitat anularea ordonanței respective, iar o lună mai târziu, PA anunța despre anularea ordonanței de refuz în începerea urmăririi penale în cazul finanțării din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor.

În același timp, Procuratura Anticorupție informează despre continuarea acțiunilor de urmărire penală în dosarul pornit pe pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiat în anul 2016 și lăsat, anterior, în nelucrare mai bine de 3 ani.

După intervenția Procuraturii Generale cu observații de accelerare a investigațiilor, procurorul de caz a identificat 29 de persoane fizice, 25 din ele fiind deja audiate. Totodată, a fost interpelată Banca Națională a Moldovei, fiind solicitate informații relevante despre tranzacțiile pretinse a fi suspecte de spălare de bani.