Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședința de la Curtea de…

Ședința de la Curtea de Apel Chișinău în cazul Șor a fost amânată. Avocații fugarului Șor au solicitat amânarea ședinței de judecată cu încă două luni

Ședința în cauza penală de escrocherie și spălare de bani a lui Ilan Șor ce se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău a fost amânată din nou, anunță procuratura anticorupție miercuri, 18 ianuarie.

În cadrul ședinței, avocații lui Ilan Șor au solicitat instanței admiterea în proces a doi avocați din Regatul Unit al Marii Britanii și amânarea ședinței de judecată pe un termen de 2 luni, potrivit procuraturii anticorupție.

Procurorii au solicitat respingerea cererilor explicând că potrivit legii ,,avocatul din alt stat nu poate reprezenta interesele persoanelor fizice sau juridice în instanţele de judecată şi în relaţiile cu alte autorități publice decât în arbitrajul comercial internaţional. În cazul când interesele clientului o cer, precum şi la solicitarea acestuia, avocatul din alt stat poate asista avocatul din R. Moldova”.

Despre limitele activității, avocații străini au fost atenționați în decembrie 2022 într-o decizie emisă de către Consiliul Uniunii Avocaților, anunță reprezentanții procuraturii.

Cei doi avocați din Regatul Unit al Marii Britanii nu au prezentat organului de urmărire penală „documentul ce confirmă că au permisiunea de a practica calitatea de apărător conform legislaţiei R. Moldova” așa cum prevede codul de procedură penală, iar o astfel de împuternicire nici nu a fost eliberată de către Consiliul Uniunii Avocaților.

Cu toate acestea, prin încheiere protocolară, instanța a admis în proces avocații străini și a oferit acestora termen până la data de 13.02.2023 să facă cunoștință cu materialele cauzei penale.

Următoarele ședințe de judecată vor avea loc pe data de 13 și 20 februarie 2023.

Dosarul Șor se află în proces de examinare la Curtea de Apel și a fost amânat de mai multe ori de către avocații acestuia. În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.

Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rol la CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.